Gå til sidens hovedinnhold

Nektet å avsløre hemmelig TK-fallskjerm

Artikkelen er over 5 år gammel

Tidligere finansdirektør Tobias Langseth nektet å avsløre sin hemmelige sluttavtale med Troms Kraft for retten.

STOCKHOLM (Nord24.no): Boris Benulics forsvarer har en tydelig strategi om å skape tvil om Ekobrottmyndighetens vitners troverdighet. Spesielt gjelder dette forholdet mellom Ekobrottmyndigheten og Troms kraft – som aktoratet finner veldig tett.

Den svenske kjendisadvokaten Hans Strindberg og hans kollega Olle Kullinger er knallharde i retorikken. Etter først å ha stilt store spørsmål med controller Hanne May Grønli sin troverdighet tidligere på dagen, var det tidligere finansdirektør Tobias Langseth sin tur på ettermiddagen.

  • LES OGSÅ:

Sluttavtalen

Medforsvarer Olle Kullinger stilte flere spørsmål før det framkom hva han var ute etter. Nemlig om det fantes en avtale mellom Troms Kraft og Langseth som koblet han til selskapet – selv etter at han nå har sluttet i konsernet.

- Det finnes en sluttavtale mellom meg og Troms Kraft, medgikk Tobias Langseth i retten.

Han medgikk også at det ligger en skadesløsavtale i denne sluttavtalen. Men ønsket ikke å fortelle hva som sto i avtalen.

- Det vet jeg ikke om jeg kan gå inn på. Avtalen har en sekretessklausul.

Flere personer har samme avtale

Langseth er en av flere personer som har sluttet i Troms Kraft og som har en slik avtale med konsernet. Også tidligere konserndirektør Oddbjørn Schei samt tidligere markedsdirektør Hanne Karde skal ha en slik avtale skadesløsavtale. 

Sekretess vil si at avtalen har en fortrolighetsklausul. Langseth mente at det ikke var noe i avtalen som ville påvirke hans vitneforklaring – men nektet å avsløre det hemmelige innholdet.

På vei ut fra retten Foto: Torgrim Rath Olsen

- Jeg må få minne deg på at du taler under ed. Min klients framtid står på spill – da er din sekretess underordnet, kjørte forsvareren på.

Men siviløkonomen, revisoren og finansanalytikeren lot seg ikke vippe av pinnen.

- Det finnes en klausul som regulerer eventuelle erstatningssøksmål som har med arbeidsforhold eller verv jeg har hatt i Troms Kraft, svarte Langseth.

Respekt for avtaler

- Betyr det at om du bryter din sekretess, så gjelder ikke din skadesløsavtale? Er du urolig for det?

- Nei, jeg er ikke urolig for det. Men jeg synes en skal respektere de avtalene en har gjort, parerer Langseth.

Han ville heller ikke avsløre hvilke andre i selskapet som har fått en slik avtale.

Forsvarets "pitbull"

Forsvarer Hans Strandberg sin medforsvarer Olle Kullinger er forsvarets "pitbull". Han har gjort en skarp figur i rettsalen. Han er pågående, krevende i forhold til vitnene og har tilegnet seg detaljert kunnskap om både elhandel og interne forhold i Troms Kraft.

Med en stor pris snus under overleppen fremstiller han kunnskapen og retorikken sin til å skape tvil om alt fra vitnenes troverdighet, selskapets faktureringssystemer, CAB samt Troms Kraft sine motiver. 

Koblinger 

Tidligere på dagen var det Hanne May Grønli som fikk unngjelde. Kullinger søkte å få fram at hennes rolle som ansvarlig for de pågående erstatningssakene mot Grant Thornton og PwC og hennes oppgave i å samle bevis i den saken, ville prege hennes vitneforklaring.

Andre forhold forsvarer er opptatt av er Annika Holmgren sine mange roller og hennes kobling til Troms Kraft.

Annika Holmgren fra selskapet ProXecutive var tidligere innleid regnskapssjef i Kraft & Kultur AB og en av varslerne om at noe var riv ruskende galt med regnskapet. I tillegg ble Holmgren leid inn for å lage en rapport for Troms Kraft om forholdene. I ettertid har også Holmgren vært knyttet til Ekobrottmyndighetenes etterforskning.

Forsvarerne mener dermed at aktoratet er kjøpt og betalt av Troms Kraft. Og at det er i Troms Kraft sin sterke interesse å få Boris Benulic dømt med tanke på de pågående erstatningssakene selskapet har mot revisjonsselskapene Grant Thornton og PwC hvor de har krevd 1,7 milliarder kroner fra hver av revisjonsselskapene.

Kommentarer til denne saken