Gå til sidens hovedinnhold

Betydelig lavere arbeidsledighet i Troms enn resten av landet

Artikkelen er over 3 år gammel

Bedrifter i Troms trenger flere folk.

TROMSØ (Nord24.no): Boligbyggingen har falt de siste to årene både i Troms og Finnmark, ifølge NHOs konjunkturbarometer. Nedgangen kom etter sterk vekst i 2015.

Samtidig økte sysselsettingen i Troms i 2017 med 1,3 prosent. I Finnmark var veksten 0,7 prosent. Til sammenligning økte sysselsettingen med 1,3 prosent for hele landet i fjor.

Arbeidsledigheten har de siste årene vært betydelig lavere i Troms enn for landet totalt. I mai var den registrerte ledighetsraten 1,7 prosent, målt som 12 måneders gjennomsnitt. For landet totalt var ledighetsraten 2,5 prosent. I Finnmark er ledigheten høyere. I mai var den registrerte ledigheten 2,9 prosent. Ledighetsraten har falt gjennom de siste tre årene.

Fisk og sjømat utgjorde rundt 84 prosent av vareeksporten i fjor. Så langt i år har vareeksporten økt sterkt i Troms, med 33 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 

-Eksporttallene er svært viktige for de nordligste fylkene, og vi ser at fisk utgjør hele 87 prosent av fastlandseksporten.  Store deler at dette går til EUs indre marked, og dette viser at EØS-avtalen fortsatt er svært viktig for norsk eksportmarked, sier regiondirektør i NHO Arktis Målfrid Baik.

For landet som helhet er er det utsikter til vekst de nærmeste årene, ifølge NHOs konjunkturbarometer.

- Lav lønnsvekst og kronefall har bedret norsk konkurransekraft, og bidratt til et løft i eksporten etter flere år med svak utvikling, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum, ifølge en pressemelding. I de eksportrettede bedriftene er vurderingen av nåsituasjonen den beste på syv år. Selv om det ser positivt ut nasjonalt, så er det internasjonale bildet mer urovekkende med tanke på begynnende handelskrig som følge av USAs straffetoll og brexit som nærmer seg. Begge deler skaper usikkerhet om fremtidige rammevilkår for norske eksportbedrifter.

Kommentarer til denne saken