Veidnes er fortsatt aktuell for Johan Castberg-utbygging

TIL VEIDNES UTEN RØR: Prosjektansvarlig i Statoil for bl.a. Johan Castberg Erik Strnd-Tellefsen.

TIL VEIDNES UTEN RØR: Prosjektansvarlig i Statoil for bl.a. Johan Castberg Erik Strnd-Tellefsen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Oljeterminal på Veidnes i Nordkapp er fortsatt aktuelt i vurderingen av utbyggingsløsning for Johan Castberg-feltet. Men rørledning blir det ikke

DEL

Statoils direktør for feltutvikling i Nord-Norge, Erik Strand Tellefsen bekreftet dette overfor iFinnmark.no under oljekonferansen Petro 2015 i Harstad.

Statoil vil følge den sist annonserte framdriftsplanen for Johan Castberg, som vil si at det vil bli presentert en utbyggingsløsning i løpet av første halvår neste år.

Fellesløsning

Statoil inviterte selv til samarbeid om transportløsning for Johan Castberg-oljen. Invitasjonen var i utgangspunkt poen, og nå arbeider Statoil sammen med de øvrige selskaper med oljefunn i Barentshavet.

Ifølge Strand Tellefsen er det mest aktuelle en omlastningsterminal som mates fra spesialbygde fartøyer for bøyelastning som går i skytteltrafikk fra feltene til en fjellterminal på Veidnes i Nordkapp.

Kostnadskutt

Valget av utbyggingsløsning har allerede vært utsatt to ganger. Siste gang på grunn av det dramatiske fallet i oljeprisen, men også fordi kostnadsutviklingen på norsk sokkel var i ferd med å løpe løpsk.

Mye å spare

Castberg-prosjektet er blitt en pilot i Statoils interne STEP-prosjekt som hadde en klar målsetting om å redusere kostnader med inntil 25 prosent.

– Nå sprudler det med ideer, både internt i Statoil og blant leverandørene. Vi er kommet langt, og mener det er potensial for et kutt helt opp til 35 prosent av opprinnelige kostnader. Altså mer enn utgangspunktet.

– Vi er fortsatt et stykke unna det, men tror det kan være mulig, sier Strand Tellefsen som understreker at ingen av innsparingene går på akkort med sikkerhet for milj og helse,

– Det er heler ikke valgt løsninger som gir redusert produksjon fra feltet.

Lundin neste

Neste felt ut i Barentshavet kan meget vel bli svenske Lundin på Alta/Gohta.

Letesjef Hans Christen Rønnevik opplyste at boring og testing på de to strukturene har gitt god kunnskap med tanke på framtidig produksjon.

– Vi ser strukturer med oppløst kalkstein i hulrom og forbindese mellom. Når oljen samles i slike lommer er produksjonsegenskapene svært gode, slo Rønnevik fast.

– Feltet kan utbygges med dagens teknologi, men vi er også på jakt etter ny teknologi som kan g enda bedre resultat, sa Rønnevik.

Artikkeltags