Gå til sidens hovedinnhold

Med en omsetning på rundt 450 millioner kroner, ble et familieselskap årets DN-gaselle i Nordland

Artikkelen er over 5 år gammel

De er kanskje på mange måter en uvanlig gaselle, i alle fall ifølge dem selv, Kvarøy Fiskeoppdrett AS. Selskapet holder til i Lurøy kommune.

– Dette er veldig artig. Vi ble overrasket da vi fikk beskjeden. Vi ser jo på gaselleprisen som en gründerpris. Og vi ble jo stiftet i 1976, sier Gjermund Olsen, driftsleder i selskapet.

Men det er de fire siste årene som vurderes når gasellene skal kåres. Og ser man på Kvarøy Fiskeoppdretts fire siste år, viser det litt av en vekst.

Omsetning

I 2011 hadde selskapet en omsetning på 63,5 millioner kroner, mens de i fjor kunne slå i bordet med 449,9 millioner kroner i omsetning. Det tilsvarer en prosentvis vekst på 609 prosent fra 2011–2014.

– Vi har klart å finne en kunde som gjør at vi kan eksportere laksen vår selv til USA. Og vi håper at relasjonen blir langvarig, sier daglig leder, Alf-Gøran Knutsen, i selskapet.

Og kunden er på mange måter lik oppdrettsselskapet. Det er et lokaleid familieselskap.

– Så det blir oss to som snakker med to fra dem, sier Olsen.

Selv om de kanskje har en høyere kostnad enn andre oppdrettsfirmaer, primært på grunn av kravene rundt eksportering til USA, så forsøker selskapet å ha en god drift.

– Kunden markedsfører våre produkter som bærekraftig. I USA finnes det ikke en egen standard for økologisk sjømat, og amerikanske kunder er usikre på hva som er trygt å spise og ikke. Dermed stilles det så spesielle krav til oss at kundene vet at de får en laks som er produsert med de verdiene som er viktig for dem, sier Olsen.

Selger ikke

Det er ikke mange lokaleide oppdrettsselskaper igjen i landet, og i alle fall ikke som kan vise til lignende marginer og utvikling de siste årene. Men Knutsen er klar på at selskapet ikke skal selges.

– Vi har allerede hatt flere på døren, men vi har sagt nei. Og det kommer vi til å si til de neste som kommer også. Vi har tenkt å bo på Kvarøy og vi har bygd hus der som vi gjerne vil fortsette å bo i. Og da er vi avhengig av Kvarøy fiskeoppdrett.

Og for inneværende år ser det heller ikke ille ut for bedriften.

– Det blir omtrent samme resultat i år også, så veksten fortsetter ikke like bra som de siste årene. Men vi har et plan om at den fortsatt skal vokse.

Kommentarer til denne saken