Stig Anton Eliassen driver festivaler og har de siste fire år satset på scooterturisme. Drømmen er å få vise fram selveste kremen av kulturarven vår hva gjelder nordlys: Nordlysobservatoriet på Haldde.

Eliassen og Alta Event har derfor laget en video som viser storslagen natur.

– Ingenting i verden kan måle seg med dette, sier han til Finnmark Dagblad.

Nektes adgang

Stig Anton har en historie med nordlysobservatoriet. Hans bestefar var kirketjener og logistikkmann i gamle dager, og brukte å dra opp på Haldde med hest og kjerre med varer og utstyr til de som bodde der og studerte nordlyset. Selv brukte Eliassen noen ganger å være med som liten gutt.

– Når Innlandsklima og kystklima møtes her i Altafjorden får man et bra nordlys. Det var det Birkeland sa, at nordlys er best i Alta. Men i dag er mye av det som tilhørte Halde plassert på et museum i Tromsø. Slik skal det ikke være. Og nordlysturisme har Troms tatt ifra oss fordi vi har sittet på gjerdet, sier Eliassen.

Oppgitt

Det å skulle få turisme opp dit i dag har vist seg umulig med dagens lovverk, bekrefter leder dispensasjonsutvalget i Alta kommune, Svein Berg.

– Vi føler oss oppgitt over at det skal være på denne måten. Vi har forsøkt å gjøre det vi kan for hjelpe turistnæring på alle mulig måter, men vi har fått en klar pekefinger fra Fylkesmannen i Finnmark etter klager fra naturvernforbundet, som sier at vi må legge om vår praksis og ikke gi slike dispensasjoner.

– Jeg synes det er synd at det bare er i fine taler at sies at man skal hjelpe turistnøringa med å blomstre og gro i Finnmark og i Norge, sier Berg.

– Skaper presedens

Finnmark Dagblad har ikke lyktes å få kontakt med naturvernforbundet, men Dag Elgvin i Naturvernforbundet har tidligere uttalt seg om saken.

- Når man først gir lov til å kjøre til en fjelltopp, vil det skape presedens og det blir vanskelig å si nei neste gang noen vil kjøre scooter til andre topper. Det neste blir gondolbaner og deretter kafeer på fjelltoppene. Slike sveitsiske tilstander vil vi ikke ha, sa han til naturvernforbundet egen nettside.

Ifølge han er målet mest mulig uberørte områder hvor man kan oppleve natur uten støy. Mer om det kan du lese HER.

Bare én mil

Oppmålinger som er gjort av Alta Event viser at det bare er i underkant av én mil fra den lovlige scooterløypa i Ongajervi til man er på Halddetoppen, ifølge Stig Anton Eliassen.

– Fjellet er fullt av stein. Det er ikke noe vegetasjon å ødelegge. En scooteløype dit kommer heller ikke i konflikt med skifolket, fordi de går opp Kåfjordveien mens vi kommer opp på baksiden, sier Eliassen.

Hans drøm er at alle skal få oppleve å være på Halde.

– Det er for ille at ikke alle får tilgang til det.

Vil gå sammen

Alta Event og Eliassen håper lovverket blir endret slik at det tillates å opprette scooterløype til nordlysobservatoriet, og at både turister og innbyggerne kan kunne dra opp til Halddetoppen.

– De som har private veier sørpå har hatt suksess med å ta penger for å ferdes på veien. Om vi har en tilsvarende ordning her der folk må legge igjen penger for å bruke løypa og Haldde, så kunne de pengene ha gått til vedlikehold av observatoriet. For det er ikke mye penger kommunen har råd til å bruke der i dag. Det er en perle vi har der oppe, og vi må ta vare på det, sier Eliassen, som håper turistnæringa kan gå sammen for å få til noe på Halde.