OSLO/Tromsø) (Nord24.no):  Prisrekord og høy etterspørsel gjør 2016 til tidenes jubelår for norsk sjømatnæring. I fjor eksporterte Norge sjømat for 91,6 milliarder kroner.

Det er en økning på 17 milliarder kroner, eller 23 prosent fra rekordåret 2015, viser årsstatistikken fra Norges sjømatråd.

- 23 prosent vekst når volumet har gått ned to prosent. Det bør få økonomer til å klø seg i hodet, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Bak tallene ligger liten vekst i produksjonen i havbruk, og høy etterspørsel har presset opp prisene. Prisene er også gode som hvitfisk. Men like viktig er den svake krona. Halve veksten i sjømatnæringen kommer av valuta som er gunstig for eksportnæringene.

Havbruk desidert størst

Hele 71 prosent av inntektene kommer fra oppdrettsnæringa. Til tross for at volumet gikk ned med 3,5 prosent, økte inntektene fra laks og ørret med 31 prosent.

– Vi forventer fortsatt prisvekst for laksen ut til konsument i flere europeiske land. Dette gjelder både for fersk naturell laks og for bearbeidede produkter som fryst og røkt laks, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

– Store muligheter

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier seg fornøyd med en sjømatnæring som stadig setter nye rekorder, og som nå eksporterer til 150 land

- Dette er det mange land som misunner oss.

Sandberg medgir at det er et problem når havbruk ikke klarer å holde tritt med etterspørselen, og varsler en vekst i på seks prosent når utviklingskonsesjonene for nye typer anlegg åpner.

- Veksten kommer, så lenge man har orden i sysakene.

Norsk sjømateksport

  • Norge eksporterte sjømat for 91,6 milliarder kroner i fjor, en økning på 23 prosent fra 2015.
  • Laks og ørret står for 71 prosent av eksporten, eller 65,3 milliarder kroner, en økning på 31 prosent.
  • Det ble eksportert hvitfisk for 13,8 milliarder kroner i fjor, en oppgang på 6 prosent.
  • I tillegg ble det eksportert sild og makrell for 7,8 milliarder kroner og skalldyr for 1,9 milliarder kroner.
  • To tredeler av norsk fisk og skalldyr går til EU. Polen var det viktigste enkeltmarkedet i fjor med en eksportverdi på 9,7 milliarder kroner.

(Kilde: Norges sjømatråd) 

Hvitfiskrekord

Også de tradisjonelle fiskeriene opplevde tidenes beste år i fjor. I distriktet til Norges Råfisklagfra Mørekysten og nordover ble det omsatt fisk til en førstehåndsverdi på 11,5 milliarder kroner. Det er 20 prosent over fjorårsrekorden og tredje år på rad at den norske fiskeflåten opplever sitt beste år noensinne.

Den totale eksporten av hvitfisk endte på 13,8 milliarder kroner i fjor. Det er en økning på 6 prosent og en oppgang i volum på 7 prosent.

– Det bør være mulig å ta ut høyere pris for hvitfisken, på linje med laksen. For å komme dit, må vi ha større oppmerksomhet rettet mot markedet og gjøre hvitfisken tilgjengelig i større deler av året. Det krever produktutvikling innenfor tilbudet av både fersk og fryst frisk, sier Larsen.

Sandberg tror også på vekst innen hvitfisk.

- Men det er mye å gå på, ikke minst når et gjelder å få hele fisken på land.