OSLO/Tromsø) (Nord24.no): Prisrekord og høy etterspørsel gjør 2016 til tidenes jubelår for norsk sjømatnæring. I fjor eksporterte Norge sjømat for 91,6 milliarder kroner.
Det er en økning på 17 milliarder kroner, eller 23 prosent fra rekordåret 2015, viser årsstatistikken fra Norges sjømatråd.
- 23 prosent vekst når volumet har gått ned to prosent. Det bør få økonomer til å klø seg i hodet, sier fiskeriminister Per Sandberg.
Bak tallene ligger liten vekst i produksjonen i havbruk, og høy etterspørsel har presset opp prisene. Prisene er også gode som hvitfisk. Men like viktig er den svake krona. Halve veksten i sjømatnæringen kommer av valuta som er gunstig for eksportnæringene.
Havbruk desidert størst
Hele 71 prosent av inntektene kommer fra oppdrettsnæringa. Til tross for at volumet gikk ned med 3,5 prosent, økte inntektene fra laks og ørret med 31 prosent.
– Vi forventer fortsatt prisvekst for laksen ut til konsument i flere europeiske land. Dette gjelder både for fersk naturell laks og for bearbeidede produkter som fryst og røkt laks, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.
– Store muligheter
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier seg fornøyd med en sjømatnæring som stadig setter nye rekorder, og som nå eksporterer til 150 land
- Dette er det mange land som misunner oss.
Sandberg medgir at det er et problem når havbruk ikke klarer å holde tritt med etterspørselen, og varsler en vekst i på seks prosent når utviklingskonsesjonene for nye typer anlegg åpner.
- Veksten kommer, så lenge man har orden i sysakene.
Hvitfiskrekord
Også de tradisjonelle fiskeriene opplevde tidenes beste år i fjor. I distriktet til Norges Råfisklagfra Mørekysten og nordover ble det omsatt fisk til en førstehåndsverdi på 11,5 milliarder kroner. Det er 20 prosent over fjorårsrekorden og tredje år på rad at den norske fiskeflåten opplever sitt beste år noensinne.
Den totale eksporten av hvitfisk endte på 13,8 milliarder kroner i fjor. Det er en økning på 6 prosent og en oppgang i volum på 7 prosent.

Neste år kommer laks til å koste flesk: - Vi merker det godt allerede
– Det bør være mulig å ta ut høyere pris for hvitfisken, på linje med laksen. For å komme dit, må vi ha større oppmerksomhet rettet mot markedet og gjøre hvitfisken tilgjengelig i større deler av året. Det krever produktutvikling innenfor tilbudet av både fersk og fryst frisk, sier Larsen.
Sandberg tror også på vekst innen hvitfisk.
- Men det er mye å gå på, ikke minst når et gjelder å få hele fisken på land.