Administrerende direktør Erik Karlstrøm i det nordnorske oljeselskapet North Energy måtte torsdag fratre sin stilling på grunn av mistillit fra styret.

Karlstrøm har ledet North Energy gjennom en trå oppstart med 13 prøveboringer uten drivverdige funn. Han har også måttet tåle mye oppmerksomhet rundt sin relativt høye lønn, som landets fjerde best betalte petroleumsleder.

- Lang tid i jobben

Han sier seg fornøyd med å ha beholdt jobben i åtte år.

- Norske fotballtrenere har en gjennomsnittlig levetid i jobben på under tre år. CEO-er i min bransje litt kortere. Jeg har fått være med siden oppstarten i 2007 og er vel den norske CEO-en i bransjen som har vart lengst, sier Karlstrøm til Nord24.no

- Det har vær åtte år med berg- og dalbane. Mest oppturer. Den største nedturen er at vi ikke har gjort drivverdige funn.

- Forventet du dette?

- Det spørs hvor langt tilbake du spør? Jeg trodde det ikke da vi startet opp i 2007. Hadde vi gjort funn ville ikke dette skjedd, når vi ikke gjør funn går det ut over tilliten. Det er vanskelig å stå foran eiere som har tapt mye penger og tviholde på jobben.

Det ble i forrige måned kjent at North Energy legger ned hovedkontoret i Alta og flytter til Tromsø for å ta ned kostnadene.

- Vi går gjennom en stor omstilling, og det er ikke unaturlig at man da også vurderer ny ledelse, sier Karlstrøm.

Styreleder Anders Onarheim sier til Nord24.no at styrets mangel på tillit ikke har bakgrunn i resultatene. Det stiller Karlstrøm seg uforstående til.

- For meg har dette bakgrunn i resultatene. Jeg er ikke leteansvarlig, men ansvarlig som leder.

- Stang ut

Karlstrøm mener North Energy har flinke folk og gode forutsentinger. Og uflaks.

- Vi har gjort fem gassfunn, som dessverre ikke var drivverdige. Hele tiden har vi vært på sporet. Men det har blitt stang ut. Du skal ha litt flaks, slik er bransjen.

Karlstrøm har vært landets fjerde best betalte oljetopp, og har måttet tåle mye oppmerksomhet rundt sine lønnsbetingelser. Det kommer han ikke til å savne.

- Det har vært det verste med jobben.

Offer for klimaendringene

Karlstrøm har siden før jul vært sykemeldt. Årsaken er et komplisert armbrudd.

- Jeg falt og brakk armen, og måtte opereres. Så var jeg litt for tidlig tilbake på jobb. Man har jo ikke balanse med armen i fatle. Dermed falt jeg igjen.

- Du er offer for klimaendringene?

- Du må gjerne si det slik, det har vært kriminelt glatt i vinter.

Nå er han arbeidsledig i en bransje der tusenvis mister jobben.

- Det er nok den verste tiden sånn sett. Men jeg mener at jeg har en god standing i miljøet og håper å få tilbud.