- Jeg har bestemt meg for å gå av, sier han med ettertrykk. Og litt vemod.

Odd Erik Hansen (78) troner på formuestoppen i Tromsø. Han har vært en institusjon i nordnorsk næringsliv med sitt personlige engasjement i utviklingen av JM Hansen og Expert-gruppen, en rekke eiendommer samt aksjer for over 100 millioner kroner i 35 ulike selskaper.

Nå skal han pleie helsa og et kne som hangler etter en delvis mislykket operasjon i fjor.

- Kneet har vært en medvirkende årsak til at jeg nå går av, sier han, og legger til:

- Det har blitt tyngre med årene, det må jeg innrømme. Det er dumt å vente for lenge. Jeg har holdt ut fordi jeg synes det er artig. Tidligere kunne jeg ta meg ferie i 14 dager i Spania og komme tilbake med dobbelt så mye å gjøre. Nå sist var jeg der i fem uker i strekk. Det blir det mer av.

Pølseselger og dørvakt

Andreas Joki Arild (26), opprinnelig fra Hammerfest, erstatter Odd Erik Hansen og blir ny administrerende direktør i eiendomsselskapet JM Hansen Eiendom og får samtidig ansvaret for Odd Erik Hansen Eiendom AS og Storgaten 52 AS.

Selskapene har bokførte eiendeler for godt over 100 millioner kroner - til sammen. For noen år siden overtok datteren Nina Hjort styringen av JM Hansen AS, der hun har meislet ut en ny strategi for fremtiden:

Nord24 møter Arild og Hansen på hovedkontoret. Arild stiller i hvit skjorte, nyklipt, men dressjakka ligger i stolen. Det er hett inne i kontorbygget og ute er det en av Tromsøs varmeste dager.

Han kommer omtrent rett fra skolebenken. Siviløkonomen med tilleggsfag i jus har imidlertid jobbet med alt som tenkes kan siden han var 14 år.

- Jeg har gått utradisjonelle veier. Jeg har vært pølseselger, skiselger, dørvakt, lærer, klesselger, jobbet i skatteetaten, på bakeri, styrt sjauerne i havna. Den tyngste jobben hadde jeg som 14-åring da jeg bar skiferplater på 100 kilo en hel sommer - heldigvis sammen med to store karer.

På fritiden har det også vært full fart med ski og nå løping.

- Jeg er som regel ikke hjemme før mellom åtte og ni på kvelden. Jo mer du gjør, jo mer får du til.

Idretten har han til felles med Odd Erik Hansen. Han er tidligere nordnorsk mester i tennis, men har drevet med alt innen idrett; fotball, ski, bandy, friidrett med mer.

- Ikke vanlig for en 26-åring

Arild sier han er ydmyk for oppgavene som venter ham, selv om han allerede har erfaring fra bransjen etter et fartsfylt år i Tromsø Havn hvor han blant var med å selge Troms Havn og Hurtigrutens kontorbygg til Austad-familien.

- Det er ikke vanlig at en 26-åring skal forvalte verdiene av en slik størrelsesorden, som samtidig tilhører en familie jeg har fått en personlig relasjon med. Derfor er det med respekt og aktelse jeg ser frem til denne utfordringen, sier han.

Store byggeplaner

Den blide konen til Odd Erik Hansen er også innom for å hilse på og sikre at den nyankomne føler seg velkommen.

Hun har fått rapporter om at det nå er varmere i Tromsø enn i Spania.

Eiendomsselskapene har flere eiendommer med stort potensial:

  • Flere sentrumseiendommer i Storgata, inkludert bygget som huser JM Hansen og Ting.
  • Eiendommer i Grønnegata/Vestregata/Parkgata
  • Eiendommer på Langnes inkludert Binders-bygget
  • Eiendommer ved Tromsø skipsverft
  • Eiendommer på Svalbard
  • Enebolig med flere enheter på toppen av øya for utleie

Vil rive i sentrum

Felles er at stort sett alle er nedbetalt og fremstår dermed med små regnskapsmessige verdier, men store reelle verdier.

Blant annet er det planer om å bygge et nybygg i Storgata/Grønnegata med leiligheter, forretning og kontor. Det er også planlagt leiligheter i Parkgata/Vestregata.

- Å rive er det eneste riktige i sentrum, mener Hansen.

- Det er stort potensial her. Området rundt det gamle skipsverftet er spennende, supplerer Arild.

- Så lenge jeg er klar i hodet

Selv om Odd Erik Hansen skal gi seg vil han ikke gi helt slipp på kontrollen. Han vil fortsatt være i styret. Alle aksjene planlegger han å styre med selv:

- Et rent selskap med bare aksjer er en mulighet, og det kan hende jeg vil styre med den delen. Jeg har alltid likt aksjer. Jeg stoler ikke på meglere, bare meg selv. Jeg treffer ikke alltid, men det gjør heller ikke meglerne. Jeg tenker langsiktig og er ingen «daytrader». Jeg er mer opptatt av hvem ledelsen er, hvilke planer de har og hvilken gjennomføringsevne de har.

Noen aksjer styrer han bevisst unna:

- REC har jeg boikottet hele veien, det er jeg glad for.

Men noen sure tap har det også blitt i aksjemarkedet – delvis basert på patriotisme. Det gjelder blant annet Discover Petroleum (Front X).

Hvor lenge han skal holde på med aksjer har han ikke tidfestet:

- Så lenge jeg er klar i hodet og synes det er spennende, og så lenge familien tillater det.