MURMANSK (Nord24): Ølen Betong viser at det fortsatt går an å gjøre forretning i Russland. Fram til 2016 skal de levere betong for flere hundre millioner til det russiske gigantprosjektet som Yamal LNG har i i Sabetta havn på Jamal-halvøya i Sibir.

– Kontrakten er den største enkeltkontrakt Ølen Betong har inngått noen gang. Størrelsesorden er mange hundre millioner norske kroner, sier administrerende direktør Atle Berge i Ølen Betong i Murmansk til Nord24.

Gedigne betongelementer

Det var i juni Ølen Betong i Murmansk signerte det som for dem er en storkontrakt med South Tambey LNG, et datterselskap av Yamal LNG. Ølen Betong skal levere tusenvis av såkalte "pile caps", svære betongelementer som skal hvile på pilarer på den russiske tundraen.

– På toppen av pålene skal disse spesielle fundamentene settes, som igjen bygg, installasjoner og lignende reises på. Hvert element er i størrelsesorden 30 til 35 tonn og vi skal levere de, til havna i Murmansk, forklarer Berge.

Produksjonen starter opp i løpet av september måned og vil pågå til 2016.

Sement fra Nordland

Som følge av den nye kontrakten må Ølen Betong øke sin kapasitet i Murmansk med en ny produksjonshall for betongelementer.

– Det er klart vi får en hektisk periode nå fremover, både med produksjon av betong til Jamal, men også med andre relaterte oppgaver. Vi gjør i år i forbindelse med denne kontrakten investeringer i bygg, maskinutstyr og diverse på flere titalls millioner norske kroner. Bygget vil bli klart i løpet av oktober og tas i bruk omgående, sier Berge.

Fra før av har Ølen Betong investert over 100 millioner kroner i Murmansk.

Ølen Betong henter råmateriale til betongen fra sitt eget lokale sandtak i Murmansk. Sement får de fra Kjøpsvik i Tysfjord kommune i Nordland, etter at de i fjor signerte samarbeidskontrakt med Norcem.

Elementene som skal til Russland krever også mye armeringsstål og ståldetaljer. Dette henter Ølen Betong hovedsakelig i Russland, men noe kommer fra Finland.

Tromsø Havns håp

Prosjektet Ølen Betong nå skal levere fundamenter til har underleverandører fra hele verden. Det er også det samme prosjektet Tromsø Havn håper de skal få en del av når de har bedt om garantier til låneopptak for å bygge ut industrihavn i Tromsø.

LES OGSÅ: Tromsø Havn vet fortsatt ikke om de får gigant-kontrakten som de ba om 600 millioner kroner i garanti for å kjempe om

Russiske Novatek (60 prosent), franske Total (20 prosent) og kinesiske CNPC (20 prosent) eier Yamal LNG. I mai ble det blant annet undertegnet en kontrakt om at Yamal LNG skal levere tre millioner tonn flytende naturgass til Kinas statlige oljeselskap China National Petroleum Corporation (CNPC) i 20 år framover.

– Spent på lengre sikt

– Hvordan har europeiske og amerikanske sanksjoner, samt russiske svar på dette, påvirket hverdagen deres?

– Vi merker ikke noe direkte som følge av det politiske klimaet, men vi ser en del mer indirekte forhold som også påvirker oss. Vi er likevel spente på om dette vil føre til noe på lengre sikt, noe vi selvfølgelig ikke håper, sier Berge.

Ølen Betong (FAKTA):

*Ølen Betong av Norges største betongprodusenter med omtrent 150 ansatte og en omsetning på 581 millioner kroner i fjor.

*Har avdeling i Murmansk med omlag 25 ansatte. Omsatte for 35-40 millioner norske kroner i Russland i fjor.

*Har vært i en rekke rettssaker i Murmansk for å forsvare sin lisens for uttak av masser.

*Signerte nylig kontrakt for levering av betong til Yamal LNG-prosjektet i Sibir.

*Bygger nå ny produksjonshall for betongelementer.

Yamal LNG (FAKTA)

*Gigantisk gassfelt som ligger på Jamal-halvøya i den sibirske delen av Russland.

*Ble oppdaget allerede i 1974 og har per i dag 927 milliarder kubikkmeter gassreserver.

*Har lisens til å drive fram til 2045 på feltet South-Tambeyskoye.

*Skal produsere 16,5 millioner tonn flytende naturgass (LNG) per år.

*Eid av russiske Novatek (60 prosent), franske Total (20) og kinesiske CNCP (20).

Mer fakta her.