Disse to har startet firma for import av cannabis

Atle Kierkegaard (t.v.) og Helge Ekrem satser på at cannabis om kort tid blir legalisert i Norge. De to står i spissen for et nyetablert selskap for import og salg av cannabisprodukter. Selskapet har samme adresse som Ekrems butikk, Hampen, i Tromsø.

Atle Kierkegaard (t.v.) og Helge Ekrem satser på at cannabis om kort tid blir legalisert i Norge. De to står i spissen for et nyetablert selskap for import og salg av cannabisprodukter. Selskapet har samme adresse som Ekrems butikk, Hampen, i Tromsø. Foto:

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

Tror på snarlig legalisering av hasj i Norge.

DEL

Forretningsplanen er hemmelig, men firmaet er behørig registrert i Brønnøysundregisteret: Norwegian Cannabis Company AS.

Bak den oppsiktsvekkende etableringa står disse to, tromsømennene Atle Harry Arthursøn Kirkegaard og Helge Ekrem. De to er henholdsvis styreleder og nestleder i selskapet som jobber for å skaffe "najsonal lisens for import av cannabis til alle bruksområder".

- Det var ikke lett å få firmaet registrert. Vi måtte gå flere runder med sjefene i Brønnøysundregisteret - som igjen koplet inn Handelsdepartementet. De ga seg til slutt. Bankene har heller ikke vært enkle å ha med å gjøre, forteller Kierkegaard.

"Trygghet og kvalitetsvarer"

Formålet med selskapet - som ble stiftet i oktober i fjor, men godkjent først for få dager siden - er definert slik:

"Erverve nasjonal lisens for import av cannabis, til alle bruksområder. Gi produsentene av cannabis over alt i verden rettferdig gevinst av sitt strev. Gi forbrukere på det norske markedet trygghet- og kvalitetsvarer."

- Men hvorfor starte et firma for import av en vare som i Norge ikke bare er ulovlig, men forbundet med strenge straffer?

- Vi tror sterkt på at dette vil endre seg i løpet av kort tid. Det er bare å se på utviklinga ellers i verden, ikke minst i USA og i flere europeiske land. Cannabis er en plante med å mange gode egenskaper at den er nødt til bli legalisert og tatt i bruk til gode formål. Det finnes metervis med empirisk forskning som underbygger dette. Vi snakker ikke minst om medisinske egenskaper. Det er alt fra smertelindring til behandling av kreft, sier Kierkegaard.

Norwegian Cannabis Company AS har forretningsadresse Søndre Tollbodgate 4 i Tromsø. Der ligger butikken til Helge Ekrem. Hampen - Hemp & Headshop, heter den.

"Verdens beste samvittighet"

I butikken selges bl.a. «gjør det selv»-utstyr som kan brukes til dyrking av cannabis samt piper og ballonger til røyking av hasj. Det er ikke forbudt å selge varer i Norge, selv om bruken av dem fort innebærer brudd på strenge straffelovparagrafer.

- Jeg selger disse varene med verdens beste samvittiget! Og jeg snakker med lang erfaring, sier Ekrem

Han er overbevist om at en viktig grunn til kriminaliseringa av cannabis og hasj i Norge er alkoholindustriens kollosale makt.

- Det finnes sterke økonomiske interesser som skaper og holder liv i mytene om hvor farlig hasjrøyking er. Jeg er også sikker på at mange av problemene med misbruk og sykdom skyldes nettopp det kriminelle klimaet brukerne er tvunget til å være i. Jeg kjenner veldig mange, voksne etablerte mennesker i denne byen som røyker omtrent daglig - men lever i en fornektelse overfor ektefeller og unger, venner og kolleger, sier 57-åringen.

Ekrem og Kierkegaard mener i likhet med andre hasjliberale at det norske totalforbudet er ulykke, fordi det har ført til omfattende skjult omsetning med svart og kriminell økonomi.

Ikke bare ungdom

- Det fører også til at mye av cannabisen som innføres er av tvilsom kvalitet. Derfor har vi ført opp "trygghet og kvalitetesvarer" som et viktig punkt i selskapets formål, sier Kierkegaard.

Han viser til undersøkeler rundt bruk av rusmidler som skal vise at stadig flere unge gir blaffen i forbudet. Kierkegaard mener det viser at lovverket er i utakt med tida.

- Men det er litt merkelig at fokuset ligger så sterkt på de unge. Ingen snakker om foreldrene, besteforeldrene og oldeforeldrene som røyker hasj i det skjulte.

- Det er med hasj som med andre rusmidler. Alt kan misbrukes. Du kan også dø av for mye vann, sier han.

Ekrem og Kierkegaard er ikke redd for belastninga det medfører å fronte det svært kontroversielle foretaket.

- Men av hensyn til sikkerheten er vi enige om begrense hvor mye vi foreløpig skal røpe av planene, sier Kierkegaard.

- Hva legger du i sikkerhet?

- Det kan du sikkert tenke deg. Etter at selskapet ble registrert har jeg fått flere telefoner fra skjult nummer som jeg ikke orker å svare på.

Han tror sjansen for en lovendring er større med dagens regjering enn med den forrige.

- Saken var helt låst under de rødgrønne. Gamle Stoltenberg var vel den eneste som tok til orde for å lempe på loven. Men nå kan det skje noe, mener han.

"Seriøst fra A til Å"

Kierkegaard kjenner ikke til andre registerte selskaper i Norge med formål og forretningsplan lik Norwegian Cannabis Company.

- Nei, vi er nok de første og eneste i hele kongeriket. Og hvis ting går som vi håper, er vi kanskje oppe og går med drift i selskapet til neste år. Men vi tar ett skritt av gangen og vil gjøre dette seriøst og ordentlig, fra A til Å.

Foruten Kirkegaard og Ekrem har det nye cannabis-kompaniet tre andre styremedlemmer: Erling Gjerp, Jostein Karslen og Mari Hansen (vara).

Politiet har ikke annen kommentar til det nyetablerte selskapet, enn å slå fast at innførsel og omsetning av cannabis er ulovlig.

Artikkeltags