Gå til sidens hovedinnhold

Ekspertene er enige: Nå er prisgaloppen over

Artikkelen er over 7 år gammel

Boligprisene i Tromsø har steget over 23 prosent de siste to årene. Spesielt det siste året har prisveksten vært ekstrem: En bolig som ble kjøpt for tre millioner i fjor, vil i dag gå for 400.000 kroner mer.

Men nå er den store prisfesten forbi, spår både meglere og eksperter som Nord24 har pratet med.

- Veksten har vært eksplosjonsarten, men vil nå dempes. Og desto fortere, jo bedre, sier boligprisekspert Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Han spår en boligprisøkning i takt med resten av landet.

- Kanskje i det øvre sjikt på mellom tre og fem prosent neste år, men på langt nær den veksttakten vi har sett de siste to årene, sier Øye.

Fra dyrt til billig

Årsaken er enkel: Tromsø var en av de dyreste byene i landet å kjøpe bolig i frem til finanskrisen i 2008. Et massivt utbud av boliger, grunnet sterk bygging av flere store borettslag, holdt boligprisene i Ishavsbyen nede samtidig som prisene nasjonalt gikk oppover.

Først tidlig i 2012 begynte prisene å klatre igjen.

Nå er imidlertid forspranget til resten av landet tatt igjen, og vi tilbake på prisnivået fra før finanskrisen, sett i forhold til de andre store norske byene.

- Den positive konsekvensen av prisøkningen er jo at det igjen blir mulig for entreprenørene å få dekket byggekostnadene, samtidig som de sitter igjen med et lite overskudd. Derfor vil det nå bli en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Øye.

Nye bygg skyter opp

Også meglerne i Tromsø tror at boligprisene er i ferd med å slakke opp.

- Det viktigste er at Tromsø hadde et prisetterslep i forhold til resten av landet, som nå er tatt igjen. Dernest får vi nå en tilførsel av flere nye boliger, noe som demper presset, sier Børge Martinussen i Eie Eiendomsmegling og talsmann for Eiendom Norge i Nord-Norge.

- Jeg kan derfor ikke helt se at det er noen grunn til at veksten fremover skal være større her enn ellers i landet, legger han til.

Disse tjente mest

Det samme mener Ivar Nerdal i Sne Eiendomsmegling.

- Vekstperioden vi har sett var en korrigering oppad. Nå er det duket for en normalvekst fremover. Det kan vi se på å sammenlikne prisen for nytt og brukt. Nå er bruktboligprisen og mellom ti og tyve prosent av prisen for nye boliger. Da tilsier teorien at den skarpe prisveksten vil avta, sier Nerdal.

De store vinnerne er de tromsøværingene som kjøpte bolig mellom 2009 og første halvdel av 2012. De sitter nå igjen med en liten lottogevinst, etter oppgangstiden.

- Det er ennå noen muligheter for å gjøre gode kjøp, dersom man går litt mot strømmen. Du får fortsatt mye hus for pengene hvis du ser i retning Tønsvika og Movika, og utover mot Tisnes og Larseng, sier Martinussen i Eie Eiendom.

Tro på nordbyen

Megleren mener også at det er én del av sentrums-Tromsø som er lavt priset og som har en prismessig oppside: Nordbyen.

- Nordbyen og nordøstsiden av Tromsøya mellom sentrum og Breivika har fortsatt et ufortjent dårlig ord på seg. Man kan nok skylde på manglende kveldssol, men det er et undervurdert område, som egentlig har mange fine kvaliteter, mener Martinussen, som har ytterligere ett tips:

- Det er mulig må få en god pris hvis man finner objekter som er litt umoderne, men fortsatt i teknisk god stand. Vi vet jo at kjøperne er kresne, og vil helst kunne flytte rett inn i en flott leilighet. Klarer man å finne slike objekter, klarer man kanskje å unngå de ville budrundene, sier han.

Enestående flaks

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret forteller at norske boligpriser i snitt har hatt en prisvekst på 6,5 prosent i året de siste 30 årene.

Bare det siste tiåret er prisene nesten doblet.

- Mange tror de har vært veldig dyktige som har klart å tjene penger på eiendom. Sannheten er at de har hatt en enestående flaks, på grunn av at landet har opplevd en enorm, oljedrevet økonomisk vekst. Mange vil oppdage at det blir vanskeligere å spekulere i eiendom fremover, enn det har vært, sier Øye.

For selv med en økonomisk vekst fremover, vil boliginvesteringer i fremtiden være synonymt med en større risiko.

- Du vil ikke bli rik på å eie bolig fremover. Men alternativet til å eie er jo å leie, og da blir du fattig, poengterer Øye.

Kommentarer til denne saken