Fastrente billigere enn flytende: Thomas bandt renten på historisk lavnivå

VALGTE FAST: Kunde Thomas Rath.

VALGTE FAST: Kunde Thomas Rath.

Artikkelen er over 4 år gammel

Men lite å tjene mener ekspert.

DEL

- Det har aldri vært så lave fastrenter noen gang, sier Kurt Figenschau, banksjef i Danske Bank i Tromsø

Kunden Thomas Rath driver IT-firmaet Syskon.no og har både bedriftslån og privatlån i Danske Bank.

Privat har han en bolig til cirka fem millioner kroner med utleiedel. Nå har han slått til på det historiske lave fastrente-tilbudet:

- Jeg følte jeg hadde en forholdsvis vis grei avtale fra før med en rente på 3,35 prosent. Nå har jeg fått 3,15 prosent. Jeg regner ikke med å tjene voldsomt, men tror ikke at flytende rente vil senkes noe særlig mer.

- Men du vet hva du gjør?

- Noen har brent seg på fastrente, men jeg har tjent på tidligere fastrente-avtaler. Også denne gangen har jeg ventet på det rette tilbudet skulle dukke opp etter at jeg overtok huset i juni.

- Er alt fastrente eller er deler av lånet flytende?

- Cirka 90 prosent er fast rente. På resten har jeg kjapp nedbetaling.

- Enn avdragsfrihet som mange sverger til?

- Det er kun en sikkerhetsventil, en tilbakefallsmulighet hvis renten skulle gå mye opp. For meg er avdragsfrihet et sykdomstegn, et sosialt eksperiment som Italia allerede gjort. Jeg ser ikke noen grunn til å følge det..

- Er du en slik type som «shopper» de beste tilbudene hele tiden?

- Når det gjelder privatøkonomi har man et overlevelsesinstinkt, men jeg er en dødsens lojal kunde. Jeg har hatt Danske Bank lenge, siden 2007, men er veldig rask til å rope hvis jeg vil ha et bedre tilbud. Jeg har enda til gode å oppleve at min bank ikke har matchet det som konkurrerende banker har.

- Har du blitt behandlet bedre fordi du både har bedriftslån og privatlån?

- Nei, det tror jeg ikke. Det dreier seg nå om et langt kundeforhold. Jeg ble behandlet veldig bra fra første stund da jeg kom med lua i handa og tigde kassakreditt. Jeg har ikke merket noen forskjell nå. Det skaper lojalitet. I 2007 rømte jeg fra Sparebank1 Nord-Norge, jeg følte de ikke støttet næring nok. Det har jeg ikke angret et sekund på.

- Hva skal til for at du bytter bank da?

- Om rådgiveren vår hadde byttet bank så ville vi fulgt etter. Man tenker hele tiden på det som «banken», men faktum er jo at det er rådgiveren som alltid er den som stiller opp, gir råd, løser problemer, og ikke minst i siste instans kommer med anbefalinger til de som måtte sitte over denne. Det er nok vår utrolig gode rådgiver som skaper min, og ikke minst bedriftens lojalitet ovenfor vår bank.

- Flere bør vurdere fastrente

Banksjef Figenschau mener flere nå bør vurdere fastrente – hvis de ønsker forutsigbarhet i økonomien.

- Ja, det vil jeg påstå at flere burde tenke på det.

- Hvorfor?

- Har du et stort lån, og lyst på forutsigbarhet, er det svært lave fastrenter på både tre, fem og ti år. Fastrenten på ti år er ekstremt rimelig.

For første gang er fastrenten billigere enn flytende rente. Fastrenten på tre år er billigere enn dagens flytende rente på 3,65 %.

Danske Bank tilbyr nå disse fastrentene.

  • Tre år: 3,15 %
  • Fem år: 3, 35 %
  • Ti år: 3,9 %

Fast og flytende del

Flere velger også å dele lånet i en fast del og en flytende del. Mest vanlig er halvt om halvt eller to tredeler fastrente – samt raskere nedbetaling på den flytende delen.

Han sier at en av tre nye kunder nå velger fastrente, mens totalen er en av fem.

Begrensningen for den vanlige mannen i gata er en belåningsgrad på 70 prosent av verdien på boligen.

Er du under 34 år kan du belåne inntil 85 prosent av verdien.

- Å forsikre seg mot rentevekst har aldri vært billigere, og da stusser jeg over at ikke flere gjør det, sier partner Bjørn Erik Øye i analyseselskapet Prognosesenteret til Dagens Næringsliv.

Færre med fastrente

En oversikt fra Statistisk sentralbyrå viser at ni prosent av vanlige låntagere har fastrente på boliglånet og andelen har vært fallende det siste året.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen mener at fastrente bør være forbeholdt en liten andel boligkjøpere, og mener sjansen for å tjene på fastrente er svært lav.

- Det er en god forsikring for låntagere som har stram økonomi eller ikke klarer en viss renteoppgang, sier hun til Dagens Næringsliv.

Argumentene for å velge bort fastrente gjelder selv om rentenivået er historisk lavt. Hun lister opp disse «advarslene»:

  • Fastrente gjør det vanskeligere å refinansiere, for eksempel ved kjøp av ny bolig.
  • Det er vanskelig å kombinere fastrente med avdragsfrihet eller ekstra avdrag på lånet.

Artikkeltags