Vil åpne kongekrabbefisket for hele fylket

Ronny Berg (Frp).

Ronny Berg (Frp). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(iFinnmark) I dag er det fiskerikonferanse i Havøysund.

Der er blant andre statssekretær Ronny Berg (Frp) i Fiskeridepartementet.

På konferansen har han tatt til ordet for å åpne for krabbefiske i hele Finnmark. Siden 2003 har de lukrative kvotene på kongekrabbe blitt forbeholdt fiskere som bor øst for Nordkapp.

– Nå er det slik at vi ønsker å åpne for at også alle båter i Vest-Finnmark skal få delta i det kvoteregulerte krabbesystemet i Øst-Finnmark, sier Ronny Berg.

Statssekretær i Fiskeridepartementet sier til iFinnmark at han vil gi de samme mulighetene til alle fiskere i Finnmark.

- Det er mest rettferdig, og det tror jeg kan bidra til rekrutteringen til fiskeryrket. At dette gir grunnlag for å kjøpe seg fiskekvote slik at det blir flere fiskere, sier Berg.

- Så har vi jo også sett at dagens ordning gjør at fiskere flytter på seg, og at det er «postkasserederier» i nabokommuner. Det er heller ikke heldig.

- Stor entusiasme

Berg sier at han møtte stor entusiame for forslaget i Havøysund i dag.

- En fisker hadde bestemt seg for å flytte fra kommunen. Men nå kan han komme på andre tanker, sa han.

Berg sier han også er imponert over Svein Lyder, som satser på krabbe- og fiskemottak i Veidnes i Øst-Finnmark.

- Han talte etter meg, og sa at han personlig, familien og bedriften nok kom til å tape litt på dette. Men også han synes dette forslaget er bedre og mer rettferdig, sier Berg.

Utfordrer tenking

Men også kritiskerne var raskt på banen:

– Han utfordrer hele tenkingen bak det regimet vi har i dag.

Det sier leder for Norges kystfiskarlag Arne Pedersen til NRK om forslaget som Berg har lagt fram i dag. Pedersen mener dagens system er til for å balansere krabbebestanden.

Han sier et viktig moment nå vil være hvor man setter grensen.

– Hva er begrunnelsen for å ikke slippe til Nordland og Troms? Det har jo flyttet fiskere fra Lofoten og andre steder i landet. Det gjelder ikke bare fiskere fra Måsøy, sier Pedersen til rikskringkasteren.

- Snålt

 -Jeg synes utspillet fra Arne Pedersen er merkelig. Han drar kun inn Nordland og Troms for å skape splid. For jeg tror ikke han ønsker å dra inn Nordland og Troms i det øvrige fisket øst for den 62 breddegrad. Derfor blir utspillet hans bare snålt for meg, sier Berg til iFinnmark.

statssekretæren opplyser til NRK at forslaget må behandles i Stortinget, og at Høyre og FrP først må be Regjeringen åpne for dette i januar 2017.

– Det tror jeg kommer gjennom Stortinget med et stort flertall, men jeg er usikker på hva Arbeiderpartiet kommer til å gjøre, sier han til NRK Finnmark.

- Gledens dag!

- Det er en gledens dag for Måsøy og fiskerne i vestfylket. En lang kamp er forhåpentligvis over. Nå gjenstår det å se hvordan dette skal forvaltes, sier ordfører i Måsøy, Gudleif Kristiansen, i en kjapp kommentar til iFinnmark.

Artikkeltags