Både tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen, Kjell Inge Røkke, «redningsvest-Arne» og IKEA-etablering ble kraftig harselert med under åpningen av Festspillene i Nord-Norge, i Harstad.

Verst gikk det imidlertid ut over Statoil og deres påståtte manglende satsing i nord.

Oljegigantens sponsing av Festspillene i Nord-Norge – én million kroner – ble satt opp mot statoilsjefens årslønn på 14 millioner kroner.

Og kunstnerne hadde selv beregnet at Statoil hadde støttet deres forestilling - Nordtinget - med 8000 kroner, et beløp som ble det ble kjøpt sprit for, og som de inviterte publikum til å drikke opp.

LES OGSÅ: Vedtok nordnorsk selvstyre

Gikk i sinne

Men noen av de vel 500 publikummerne var svært lite fornøyd med seansen.

En person fra salen reiste seg opp, rev i stykker programmet og gikk i sinne under Nordtinget.

- Ja, det stemmer, men jeg vet ikke om han er Statoil-ansatt, eller ikke, sier Statoils kommunikasjonsleder Eskil Eriksen.

Statoil har vært sponsor for festspillene siden 1997, og har nettopp fornyet en avtale ut 2015.

- Vi er midt i en gjennomføringsperiode og vil evaluere når festspillene er over. Men når det gjelder kultursponsing så legger vi oss ikke opp i det kunstneriske, sier Eriksen.

Fornøyd kunstner

Kunstneren selv Amund Sjølie Sveen har hørt at en mann reiste seg fra setet sitt i sinne.

- Det tyder bare på at jeg traff et ømt punkt. Det jeg prøver å sette fingeren på under denne forestillingen er at Statoil bruker sponsing av Festspillene i Nord-Norge for å gjøre nordlendingene mer positivt innstilt til oljeboring i nord. Jeg har laget forestillingen for å skape debatt – og jeg har ikke noen problemer med at noen forlot salen i sinne, sier Sveen.

Han mener nordlendingene er litt naive i forhold til motivasjonen et konsern som Statoil har bak pengene de bruker.

- Jeg prøver å vise at måten Statoil bruker sponsing av kulturlivet i nord igjen er for å øke folks goodwill til for eksempel oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Og at Festspillene dermed blir en del av Statoils reklamekampanje, sier han.

Det var over 500 mennesker i salen på lørdag da forestillingen gikk – og Sveen, som både har opplegg og regi av forestillingen, var svært fornøyd med mottakelsen.

- Mitt inntrykk etter forestillingen var at nordlendingene satte pris på at noen satte søkelyset på denne saken.

- Kan skjønne reaksjonen

Hammerfest-ordfører, Alf E. Jakobsen (Ap), var tilstede under åpningen og kan skjønne at noen reagerer:

- Det var en satirisk sak, og det var nokså mye satt på spissen. Personlig synes jeg det var en ganske artig vri, og at vi kanskje må tåle såpass. Men jeg skjønner at Statoil kan reagere. Jeg så at det var en som reiste seg og gikk fra setene som var reserverte for Statoil, sier han, og legger til:

- Det er jo ganske langt fra den faktiske virkeligheten. Statoil legger veldig mye igjen i Harstad og Hammerfest. Det hadde vært ganske smalhans uten dem.

Feilsteg

Mandag ettermiddag var Nord24 i kontakt med Frode Iversen fra Harstad, mannen som det her er snakk om. Iversen ønsker ikke publisitet rundt sin egen person, men sier i en kort kommentar at han savner tidligere festspilldirektør Birger Carlsen.

– Jeg reiste meg i protest mot ei forestilling som ikke falt i smak. Jeg savner Birger Carlsen, som hadde noen få feilsteg. Dagens direktør er etter mitt syn et stort feilsteg, sier Iversen.

– Aldri før har jeg savnet en mann, som jeg savnet Birger Carlsen etter denne forestillinga, avslutter han.