Her tror «alle» på boligprisvekst. Men eksperten er ikke like sikker...

OPTIMISTER: Tromsø har hatt desidert sterkest boligprisvekst i landet de siste to årene. Det preger også nordlendingenes syn på fremtidens prisnivå.

OPTIMISTER: Tromsø har hatt desidert sterkest boligprisvekst i landet de siste to årene. Det preger også nordlendingenes syn på fremtidens prisnivå. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Størst optimisme i Nord-Norge og Oslo.

DEL

Mens drøye 30 prosent av befolkningen trodde at boligprisene i landet ville øke det neste året, er nå stemningen betydelig mer positiv.

58 prosent av den norske befolkningen ser nå for seg boligprisvekst.

Og det er nordlendingene og oslofolket som ser aller lysest på fremtiden. Der antar syv av ti at verdien av deres bolig vil være mer verdt om 12 måneder enn i dag.

Tallene kommer fra en fersk undersøkelse utført av TNS Gallup for Nordea.

- Det som er interessant er hvordan stemningen har snudd på et drøyt halvår. Trolig er det et resultat av en ekspansiv finans- og pengepolitikk, samtidig som at det er lenge til renta går opp, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

LES OGSÅ: Boligprisene i Tromsø er nå avisstoff i USA

EKSPERT: Derfor er boligprisene i Tromsø usunne

Eldre mer skeptisk

Hun advarer likevel om å tro at veksten fortsetter inn i himmelen. For Nordea-undersøkelsen viser også at det er de yngste aldersgruppene som i størst grad tror på boligprisvekst. De over 40, som har sett boligmarkedet kollapse både én og to ganger, er imidlertid mer i tvil.

Blant de spurte mellom 40-54 år tror én av ti av boligprisene vi falle det neste året, mens hver tredje tror boligprisene vil være uforandret.

- Dagens unge husker ikke starten av 90-tallet, hvor renta var over ti prosent. Derfor har noen en urealistisk forventning til boligprisenes utvikling. Folk som har levd en stund vet boligkrakk er vanskelige å forutsi og de vet at at én gang må renta gå opp, noe som sammen med andre faktorer kan bidra til at prisutviklingen snur, sier forbrukerøkonomen.

Avhengig av vekst

Mange unge klarer ikke bestemme seg for om de skal leie eller eie sitt eget hjem. Reitan kan ikke gi dem noe klart svar, men ber unge om å tenke seg godt om.

- Folk vet at prisstigningen har hatt et voldsomt tempo de siste årene, men vi hører bare solskinnshistoriene. Det er i dag mange som ikke får solgt boligen sin etter første visning, selv om prisene stiger samtidig. Unge mennesker bør ikke rushe inn i boligmarkedet, spesielt hvis man er student, sier Reitan.

Det er blant annet fordi en boligeier er avhengig av en viss boligprisvekst over tid, for å kompensere for de betydelige utgiftene til dokumentavgiften ved kjøp og meglerutgiftene ved salg.

Heller stor enn liten

Nordea s forbrukerøkonom har følgende råd til de som heller mot å kjøpe bolig nå.

- Man bør ha et perspektiv på minst tre til fem år. Studietiden er uforutsigbar, og plutselig må man for eksempel flytte rett etter studier på grunn av jobbmuligheter, sier hun.

Hun råder også unge par om å kjøpe seg en leilighet som de «kan vokse i».

- Jeg pleier å si at folk bør kjøpe en bolig de kan bo i. Hvis et ungt par kjøper leilighet med to soverom, så vil man ikke være tvunget til å flytte dersom forholdet blir mer etablert og man får barn. I tillegg bør man være oppmerksom på at man bør kjøpe en bolig som vil være attraktivt også i en nedgangsperiode. Da er faktorer som beliggenhet og manglende innsyn viktig, sier hun.

Ta deg tid

Fremfor å storme inn i boligmarkedet, mener Reitan at unge har tid til å vente og se utviklingen an.

- Ofte tror de at boligmarkedet løper av gårde fra en, slik at man må komme seg inn så tidlig som mulig. Da er det også lett å la seg rive med i budrunder, og vi ser at spesielt unge vokse ender opp med å betale langt mer enn man burde, sier hun.

Men, dersom man velger å leie, bør man passe på at man sparer penger til et fremtidig boligkjøp.

- Spar i BSU-konto, på sekundære boligsparekonto og gjerne i fond over tid, råder Reitan.

Artikkeltags