Jon Henrik er autist og sjef for syv. Nå kan han få lederpris

FIKK DOMENET I GAVE: Jon Henrik Larsen (29) fikk domenenavnet Salangen-Nyheter.no i 16-årsgave av foreldrene. I fjor omsatte mediehuset for drøye to millioner. Journalistene Ronny Løkken og journalist Inger Andrea Østby er to av hans de syv ansatte.

FIKK DOMENET I GAVE: Jon Henrik Larsen (29) fikk domenenavnet Salangen-Nyheter.no i 16-årsgave av foreldrene. I fjor omsatte mediehuset for drøye to millioner. Journalistene Ronny Løkken og journalist Inger Andrea Østby er to av hans de syv ansatte.

Artikkelen er over 6 år gammel

Nettstedet han driver er for lengst blitt en Facebook-sensasjon. Nå kan Jon Henrik (29) få lederpris.

DEL

Nettstedet Salangen-Nyheter har fått nasjonal oppmerksomhet, blitt en Facebook-sensasjon og er nesten et ukentlig innslag på Nitimen på NRK.

Årsak: Nyhetsstedets journalister lager jevnt og trutt artikler med titler som «Tvilsom sneip funnet på bakken», «Gjenglemt handlevogn observert: Hva har skjedd her?» og «Andre gang på kort tid: Tomme for popcorn».

Mange av historiene har tatt helt av i sosiale medier.

Bare historien om den kasserte sigarettsneipen fikk godt over 60.000 Facebook-delinger, et antall som etablerte journalister i riksmediene bare kan drømme om.

Ringte fra England

- Her om dagen ringte de fra et britisk mediehus, som ville lage en artikkel på måten vi lager nyheter på, forteller Jon Henrik Larsen (29), som er mannen bak det ukonvensjonelle nyhetsstedet.

Ideen til Salangen-Nyheter ble til for 14 år siden, da Larsen gikk på valgfaget «Nettavis» på gymnaset.

- Jeg la først nyhetene ut på nettsidene til skolen. Men plutselig ga foreldrene meg domenenavnet Salangen-Nyheter.no i bursdagsgave. Da ble løpet lagt for fremtiden og merkevaren dannet, minnes Larsen.

Men de første 12 årene var det bare lokalbefolkingen i Salangen som fikk glede av nyhetsartiklene om stort og smått.

Så ga komikerne Atle Antonsen og Johan Golden ut boken «Statsråd vant spekeskinke», som harselerer med norsk lokaljournalistikk.

Ikke mindre enn fem ganger er Salangen-Nyheter nevnt humorverket.

- Det var først etter at boken kom ut at lesertallene tok av, sa Larsen, da han gjestet «God morgen Norge» på TV2 i fjor.

Autismediagnose

Larsen er autist, og mener det kan spille inn i måten han tenker journalistikk på.

- Det er jo åpenbart at siden vår er annerledes. Jeg ser nyheter fra graset på bakken til måsene på taket, sier Larsen og ler.

I dag er han sjef for syv personer, og har flere ambisiøse prosjekter på gang. Det vesle mediehuset på Sjøvegan omsatte i fjor for drøye to millioner kroner.

Nå er mediegründeren en av de ti finalistene som kan vinne «Helt sjef» - en pris som deles ut til en av de mest lovende og inspirerende lederne i landet.

Totalt ble 405 ungdommer nominert til prisen, og de siste ukene har folket kunnet stemme på sin favoritt blant de 20 beste nominasjonene.

- De som er nominert til «Helt sjef» er personer som er engasjert, har skaperkraft og lederevner. I så måte er Jon Henrik og de andre nominerte gode forbilder for både voksne og unge, sier Birgit Skarstein, jurymedlem i «Helt sjef» i en pressemelding.

Nyhetssendinger på dari

Neste prosjekt ut for Jon Henrik Larsen er å videreutbygge mediesatsningen på dari, morsmålet for de mange afghanerne som bor på asylmottak på Sjøvegan.

- Mikisenteret skal handle om integrering i samfunnet gjennom medier. Asylsøkere får høre nyheter på et språk de forstår, slik at de bedre kan ta del i det som skjer i samfunnet rundt dem, sier Larsen.

- Hva hadde du gjort nå om du ikke hadde startet mediehus?

- Det har jeg spurt meg selv om mange ganger. Jeg tror jeg hadde jobbet med medier og journalistikk uansett. Det beste jeg vet er å komme meg ut og møte mennesker, sier Larsen.

For to uker siden skrev Nord24 om Fredrik Christian Raade (22), som droppet utdanning for å selge forsikringer. Også han er en av de ti finalistene i kåringen.

- Jeg er veldig beæret over at folk har stemt på meg. Jeg antar at de ni andre er minst like gode kandidater som meg, så alt her i fra tar jeg som en bonus, sier Raade til Nord24 onsdag.

Artikkeltags