I går startet sykkelrittet The Arctic Race of Norway, med første etappes målgang i Hammerfest. Racet går videre, og avsluttes søndag i Tromsø. Rittet dekkes av internasjonale medier, og i fjor ble det sett av 11,5 millioner bare på Eurosport. Statoil er racets hovedsponsor, og selskapets logo og slagord er svært synlig under alle deler av racet.
- Dette er lærebokeksempelet på grønnvasking. Statoil putter penger inn i arrangementer som Arctic Race for å promotere seg selv. Ved å sponse ting som Arctic Race og Festspillene i Nord-Norge smitter glansen til arrangementene og utøverne over på Statoil, og Statoil trekker oppmerksomheten bort fra sine egentlige aktiviteter. Arctic Race er et fantastisk sykkelritt i Nord-Norsk natur, og fortjener mye mer enn å bli degradert til et trofé for oljebransjen, sier Veronica Bruer, Arktisrådgiver i Greenpeace Norge i en pressemelding.
Statoil borer i disse dager brønnen Ensis, kun 42 kilometer fra land i Nordkapp kommune. Greenpeace demonstrerte i mai mot den første av de tre Hoop-brønnene, Apollo.
- Statoils egentlige «Arctic Race» går noen kilometer nord for sykkelrittet. Statoil er den mest aggressive aktøren i kappløpet mot nord med letelisenser i alle de arktiske statene, og verdens nordligste letebrønner. Dette prøver de å kamuflere gjennom å kjøpe seg tillit blant folk. Hvordan kan et selskap som sponser dette gjøre noe galt, er det lett å tenke. Men, dette er naturligvis en kløktig business-strategi. Det koster dem ikke mange kronene å sponse ting som gir oss positive assosiasjoner til selskapet, men dessverre gir det dem så mye, mye mer tilbake. Vi glemmer å snakke om deres faktiske Arctic Oil Race, avslutter Bruer i pressemeldingen.