Mener boligmarkedet er ekstremt og mangler sidestykke i verden

ADVARER: Forvaltningsdirektør i Sparebank 1 Nord-Norge, Stig-Arne Pettersen, mener boligeiere bør være forsiktig med å presse prisene, og at meglere bør være flinke til å informere om at det ikke er positivt at boligmarkedet stiger med ti prosent i året, samtidig som lønnsveksten er på tre prosent.

ADVARER: Forvaltningsdirektør i Sparebank 1 Nord-Norge, Stig-Arne Pettersen, mener boligeiere bør være forsiktig med å presse prisene, og at meglere bør være flinke til å informere om at det ikke er positivt at boligmarkedet stiger med ti prosent i året, samtidig som lønnsveksten er på tre prosent. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Stig-Arne Pettersen mener bransjen må være forsiktige med å presse boligprisene i været.

– Siden 1992, året da det forrige større boligprisfallet i Norge nådde bunnen, har den gjennomsnittlige norske årslønn en økt med 147 prosent, mens boligprisene har økt med hele 467 prosent. Markedet er ekstremt og mangler sidestykke i resten av verden, sier lederen for Sparebank 1 Nord-Norges forvaltningsavdeling.

BAKGRUNN: Her bygges boliger som tilsvarer hele Bodø

Nobelprisvinner advarer

Pettersen sier at Norges prisnivå følges med argusøyne blant verdens økonomer, blant annet den anerkjente nobelprisvinneren i økonomi, Paul Krugman. Senest i januar gikk han ut og advarte mot en norsk boligboble.

I Dagens Næringsliv henviste han til at norske husholdningers gjeld i prosent av disponibel inntekt overstiger 200 prosent i dag. Til sammenligning var gjelden i USA på 110 prosent i 2007, før boligboblen sprakk.

– Eiere bør være forsiktig med å presse prisene og meglere bør være flinke til å informere om at det ikke er positivt at boligmarkedet stiger med ti prosent i året, samtidig som lønnsveksten er på tre prosent, sier Pettersen.

– Mange vil slite

Senest fredag uttalte eiendomsmegler Ivar Nerdal i Sne eiendomsmegling at det var positivt med en ytterligere prisvekst i Tromsø. Han spådde den til ni prosent innen man skriver 2015. En slik taktikk mener Pettersen ikke er spesielt positivt.

– Meglere har nok litt sjølinteresse, og jeg mener de bær være mer moderate i sin framtoning. Prisene har flatet litt ut i Norge, og ja, i Tromsø vil de nok stige, men jeg mener det blir litt korttenkt å si at alt er bra til en hver tid. Jeg er mer kjølig til dette. Går renten opp nå vil mange slite.

Advarer mot ny smell

Til Tromsø bidrar blant annet sterk sentralisering, sammen med det ventede inntoget av kapitalsterke innflyttere fra oljebransjen, til at prisene fortsatt vil vokse.

– Meglere har ikke den samme bonusen knyttet til høye priser som de hadde tidligere. så jeg skjønner ikke deres vinning med å snakke opp markedet til en hver tid. De har samme prosentvise avgift uansett, og en mer moderat framtoning vil gjøre at de har en stabil jobb også i framtiden. For en ny økonomisk nedtur vil bli enda tøffere enn den vi så rundt 2008, forklarer Pettersen.

Tromsøs boligdiagnose

– Hva er dine prognoser for boligmarkedet fremover?

– I Tromsø vil prisene fortsette å stige, mens i resten av landet flater det ut. Renten vil forsatt være lav i rundt to år til, men jeg anbefaler å sikre hvertfall halve boliglånet i fast rente. 90–100 prosent av lånetagere har nå flytende rente. Jeg vil også advare mot å kjøpe en bolig nummer to for utleie for å utnytte markedet slik det er nå. Da kan man få en veldig tøff nedtur ved neste korsveg. Skal du derimot bo i den ser jeg ingen grunn til å vente.

Forsiktig med prispress

– Bankene låner samtidig ut over en lav sko, og tjener store penger. Hva tenker du om det?

– Ja, det lånes veldig mye, og konkurransen bankene seg i mellom bidrar nok mye, men i dagens marked må vi bare følge på. En bank er en hjørnesteinsbedrift i et hvert samfunn, og må være der for å sikre kapital til for eksempel det lokale næringslivet. Uansett, de som driver med næring i eiendomssegmentet vil alltid forsøke å påvirke positivt, men man skal være forsiktig med å presse prisene.

- Historisk lav rente

Ivar Nerdal i Sne eiendomsmegling, er glad for at Pettersen setter søkelyset på prisveksten.

– Det er naturlig at en megler, uansett type, har en interesse av det selges, og at det er press på markedet. Det er noe alle som jobber med verdier bør vite, og i den sammenheng er det jo interessant det han sier.

Nerdal minner også boligkjøpere å huske på det lave rentenivået.

– Det er historisk lavt, og man bør være forberedt på at det kan stige. Bankene er samtidig flinke til å sørge for at folk tåler en økning.

– Er dere flinke nok til å si fra?

– Ja, det er vi, og vi er bekvemme med at bankene ikke gir lån over evne. Pirsøkningen i Tromsø kommer av den lave prisveksten over lang tid. Samtidig ser vi en korreksjon som følge av økte boligbyggekostnader. Det er uansett veldig bra med fokus på dette, og vi er veldig glade for at det bygges boliger i Tromsø, for det trenger vi.

Artikkeltags