Nå kjøper folk boliger som meglerne ikke har rukket å legge ut på Finn

HET SOMMER: Eiendomsmeglerne i Tromsø forteller om en brennhet augustmåned i boligmarkedet.

HET SOMMER: Eiendomsmeglerne i Tromsø forteller om en brennhet augustmåned i boligmarkedet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Folk kommer innom meglerne og spør «hva har dere?».

DEL

Boligmarkedet i Ishavsbyen er på sitt aller heteste noensinne.

Omtrent ni av ti boliger selges etter den første visningen. I tillegg har meglere i Tromsø bitt seg merke i en ny trend:

Nå har folk begynt å kjøpe boliger som meglerne ikke engang har rukket å legge ut i det åpne markedet.

- Det er gjerne studenter som kommer sørfra sammen med foreldrene. De vet hvor anstrengt leiemarkedet er her i byen, og kommer derfor innom her og spør «hva har dere?». Vi har solgt flere boliger i august som aldri har blitt annonsert noen steder, forteller Daniel Eriksen Martinsen, daglig leder og megler i Eiendomsmegler 1 i Tromsø.

Sparer annonsekroner

Å kjøpe en leilighet som ennå ikke er lagt ut i markedet kan ha både positive og negative følger for begge parter.

Selger risikerer å gå glipp av en potensielt heftig budrunde, samtidig som at kjøperen i verste fall kjøper boligen til overpris.

- Som regel finner man en grei løsning. Totalpakken av en slik ordning kan ofte være bra for begge parter. Det er gjerne snakk om overtakelse i løpet av kort tid, og selger slipper å forberede boligen til visning. Normalt sett pleier slike handler å skje rundt takst, eller litt over dersom taksten er noen måneder gammel, sier Martinsen.

- Du kan si at selgere får en pris i øvre sjikt av det takstmannen tror markedet er villig til å betale for boligen, legger han til.

I tillegg sparer selgeren mellom ti og femten tusen kroner i annonseringskostnader, forteller Martinsen.

Selger boliger usett

Også Raimond Sørensen, fagleder og megler i Garanti Eiendom, forteller om hektiske augustdager.

- Det har vært et veldig trykk i markedet. Det var roligere i juli enn de to siste årene, men i august har det vært svært mye å gjøre, sier Sørensen.

Han har ikke opplevd noen storm mot Garanti Eiendoms lokaler i Tromsø av folk som vil kjøpe leiligheter som ennå ikke er utannonsert i markedet.

- Det hører nok med til sjeldenhetene hos oss, og jeg tror de fleste boligselgerne vil at boligen skal annonseres skikkelig i forkant av salget. I slike situasjoner får jo selger aldri svar på hvor mye det åpne markedet er villig til å betale for boligen, sier han.

Han har imidlertid opplevd flere boligkjøpere som i august har bladd opp millionbeløp uten å ha sett hva de får for pengene med egne øyne.

Selv solgte han tre boliger usett i forrige uke.

- Det er jo ikke noe vi anbefaler, og vi ønsker jo at potensielle kjøpere skal se boligen før de slår til. Men dette er snakk om nyere borettslagsboliger med høy standard, slik at risikoen er liten, sier Sørensen.

Artikkeltags