Gå til sidens hovedinnhold

Var landets tredje største eksportfylke i august

Artikkelen er over 4 år gammel

Det viser tall fra SSB.

(Avisa Nordland)

Alt fra AN i 8 uker – kun for 99,-

I august ble det eksportert fastlandsvarer til en verdi av 31,6 milliarder kroner - en økning på 7,2 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Høye laksepriser

Eksporten av fisk økte med 32,9 prosent i samme periode og beløp seg til 6,9 milliarder kroner. Oppgangen kan i stor grad tilskrives høyere laksepriser i år. Det ble eksportert fersk hel laks for 4,2 milliarder kroner i august, mens verdien i fjor var på 2,9 milliarder kroner, viser statistikken.

Tallene fra SSB viser at Nordland hadde de tredje høyeste eksportinntektene i august med tre milliarder kroner. Kun Møre og Romsdal og Hordaland hadde høyere eksportinntekter med henholdsvis 3,2 milliarder og 4,1 milliarder kroner.

Tradisjonelt har Nordland vært lengre ned på lista over eksportinntekter.

I august 2015 var Nordlands eksportinntekter på 1,8 millarder.

Høyere fiskeeksport årsak

Nettstedet Norsk Industri skriver at Nordland er landets tredje største eksportfylke for første gang på mange år. Ifølge nettstedet er årsaken til den høye eksportverdien høyere eksport av fisk, metaller og elektrisk utstyr.

- Det har vært riktig med satsingen som denne regjeringen gjør innenfor samferdselsbygging i Nordland og Nord-Norge. Nordlands store eksportaktivitet viser at det fortsatt er godt potensiale for ytterligere vekst her, skriver Margunn Ebbesen (H) i en kommentar til Avisa Nordland.

- Da er det viktig at infrastrukturen er på plass, så denne satsingen må videreføres. Når vi også ser at fisk er en stor eksportvare så må kommunene fortsette å legge til rette areal for økt produksjon innenfor havbruksnæringen, mener hun.

 

Kommentarer til denne saken