Nordnorsk konsern har fått gigantkontrakt med Forsvaret

LANDET AVATLE: Are Lorentsen, administrerende direktør i Perpetuum, signerte i dag den svært lukrative kontrakten med Forsvarsbygg i Oslo.

LANDET AVATLE: Are Lorentsen, administrerende direktør i Perpetuum, signerte i dag den svært lukrative kontrakten med Forsvarsbygg i Oslo.

Artikkelen er over 6 år gammel

Kan være verdt en halv milliard kroner.

DEL

Avtalen mellom nordnorske selskapet Perpetuum Circuli, Drammen-baserte Lindum og Forsvarsbygg ble signert rundt lunsjtider i Oslo i dag.

Perpetuum Circuli er lokalisert på Stormoen i Balsfjord, og er en del av Perpetuum-konsernet.

Kontrakten kan til sammen være verdt rundt en halv milliard kroner, og er med det den desidert største i Perpetuums historie.

- Det er selvsagt veldig tilfredsstillende å få denne kontrakten, sier administrerende direktør Are Lorentsen i Perpetuum til Nord24.

Forurenset jord

De to avfallsselskapenes oppdrag er å rydde Forsvarets nedlagte skytefelt over hele landet for forurenset jord.

Perpetuum får hovedansvaret for arbeidet fra Nord-Trønderlag og nordover, mens Lindum skal ta seg av prosjektlederansvaret i Sør-Norge.

- Det er en milepæl for oss. Det gir oss en unik posisjon for å vokse videre og muligheter til å bygge ytterligere kompetanse på forurenset jord, sier Lorentsen til Nord24.

Forsvarets skytefelt er forurenset av flere metalliske stoffer fra våpen, hovedsakelig sink, bly, kobber og antimon.

Kontrakten som er vunnet av Perpetuum og Lindum strekker seg over seks år. De to avfallsselskapene vant på teknisk løsning - og ikke pris.

Forskning fra UiT

De forurensede jordmassene skal renses i den grad det lar seg gjøre, og tilbakeføres på området.

Masser som ikke lar seg tilbakeføre skal transporteres til deponi eller annen sluttbehandling, forteller John Barlindhaug, som er prosjektleder og leder for forskning og utvikling i Perpetuum.

Han forteller at de har skissert en rekke løsninger for å håndtere jord som er forurenset av Forsvarets skytevåpen.

- Blant annet har vi skissert mulighetene for elektromagnetisk rensing, hvor vi henter inn kompetanse fra en pågående doktorgrad ved Universitetet i Tromsø.

Kontrakten omfatter en rekke skytefelt, blant annet i Varanger og Alta i Finnmark og Tromsdalen i Tromsø.

Forsvarsbygg har brukt omtrent ett år på anbudsprosessen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken