Det Kreml-kontrollerte oljeselskapet sier til BBC at de sammen med Statoil nå har startet letevirksomhet i den norske delen av Barentshavet.

Også den nordnorske oljemyggen North Energy (20 prosent) er med i lisensen sammen med Statoil, Edison og RN Nordic (Rosneft).

Den russiske energigiganten har inngått samarbeid om letevirksomhet ved Bjørnøya sør i Barentshavet (296 kilometer fra Hammerfest) – selv om norske myndigheter for en uke siden valgte å følge EU sine sanksjoner mot Russland.

Moskva har svart ved å pålegge full stans av matimport fra Norge og EU.

Likevel fortsetter altså samarbeidet mellom partene.

Dette bekreftes av Statoil.

- Riggen ankom borestedet søndag. Vi starter boring i løpet av de nærmeste dagene, forteller mediekontakt Knut Rostad i Statoil til Aftenbladet.no.

Statoil har flere samarbeidsprosjekter med Rosneft – og jobber nå på sin side med å avklare hvordan sanksjonene vil påvirke selskapets forretninger og aktiviteter.

-Vi har jevnlig kontakt med Rosneft for å følge opp de ulike samarbeidsprosjektene. Vi forholder oss til relevante sanksjoner, og jobber nå med å sette oss inn i detaljene i sanksjonene for å få en bedre forståelse av om de vil påvirke noe av vår virksomhet i Russland eller andre steder, sier Rostad til Aftenbladet.

I en uttalelse der de kunngjorde avtalen med Statoil på mandag, fastslo Rosneft til BBC: "Starten av denne letevirksomheten markerer en viktig milepæl i utviklingen av samarbeidet mellom Rosneft og Statoil".

Selv om oljedirektøren tror på flest små og mellomstore funn i Barentshavet fremover gjør Statoil det klart at det jakter «de store elefantene» når det går inn i et nytt område – ala samarbeidet med RN Nordic (Rosneft) i den boreklare brønnen Pingvin. Denne brønnen ligger langt til havs i området som kalles Bjørnøya sør i Barentshavet.

- Brønner som gjenstår nå er av type Pingvin, der målet å finne noe som står seg selv. Hvis du ser på brønnene vi har hatt i Hoop-området så går vi jo etter de store fiskene, sier Eskil Eriksen, mediekontakt i Statoil.