Ny patent på mulig kreftmedisin i USA

- Dette er en medisin vi jobber med å utvikle innen kreftbehandling. Men det er et langsiktig arbeid, sier Rolf Engstad, som er forskningsdirektør for Biotec BetaGlucans .

- Dette er en medisin vi jobber med å utvikle innen kreftbehandling. Men det er et langsiktig arbeid, sier Rolf Engstad, som er forskningsdirektør for Biotec BetaGlucans .

Artikkelen er over 3 år gammel

Det nord-norske børsnoterte selskapet Biotec har fått ny patent i USA på beta-glukaner brukt i kreftbehandling.

DEL

Biotec fikk torsdag godkjent et viktig patent i USA for bruk av beta-glukaner i kreftbehandling.

- Dette er en anvendelse av beta-glukaner vi jobber med å utvikle innen kreftbehandling. Men det er et langsiktig arbeid, sier Rolf Engstad, som er forskningsdirektør for Biotec BetaGlucans.

-Tidlig fase

Biotec Pharmacon Group er forsiktig med å fronte denne kreftbehandlingsdelen av sin virksomhet for høylytt. De vet at det er et krevende, langsiktig og dyrt område å utvikle medisiner for. Samtidig har Biotec i mange år jobbet med utprøving og utvikling av betaglukan-preperater i kreftbehandlingen. Produktene utprøves i samarbeid med et stort kreftsykehus i New York i USA.

- Vi er fortsatt i en tidlig fase under utprøving, men samtidig er det svært viktig for å patentbeskytte produktene. Skal en ha noen som helst sjanse til å utvikle et farmasøytisk produkt må en sikre seg patentbeskyttelse – ellers risikerer en aldri å få igjen alle investeringene en har gjort under utviklingsprosessen, sier forskningsdirektøren.

Visse typer behandling

Men torsdag forrige uke fikk de en ny viktig patentbeskyttelse i USA.

Biotec mener deres betaglukan-produkt forsterker effekten av immunterapi i visse typer kreftbehandling.

- Vi mener å kunne vise at ved å innta beta-glukaner i kombinasjon med antistoffbasert immunterapi – så forsterkes antistoffbehandlingen. Vi har spesielt jobbet opp mot behandling av nevroblastom – en kreftform som særlig rammer små barn, sier han.

Nevroblastom er en svulstsykdom som oppstår hos spedbarn og småbarn i den delen av nervesystemet som heter det sympatiske nervesystem.

Fortsatt innledende faser

- Vi er fortsatt i de innledende studiene. Men vi mener også produktet kan ha virkninger på andre kreftformer og patentet dekker en rekke ulike kreftformer, sier han.

Forskningen rundt betaglukaner og kreftbehandling begynte allerede på 60-tallet, men en kom da aldri i mål med forsøkene. Etter årtusenskiftet begynte en å se på beta-glukaner i kombinasjon med annen behandling. Noe som viste langt mer positive resultater. I dag er det kun et par tre selskaper internasjonalt som jobber med utvikling av beta-glukaner i farmasøytisk øyemed – og Biotec i Tromsø er ett av dem.

Arbeidet med å sikre seg stadig nye patenter i de industrialiserte land fortsetter. Hvert patent koster både mye tid og penger, det er snakk om hundretusener av kroner per patentfamilie.

- Men det er altså nødvendig sikkerhet for å kunne jobbe videre, sier Engstad.

Sårsalve

I april i år fikk Biotec endelig godkjent sitt sårhelbredelsesprodukt basert på beta-glukaner. Sårsalven har hatt en lang ferd mot apotek-hyllene – og er nå nesten helt framme.

- Det at vi har fått godkjennelsen betyr svært mye – spesielt for verdiutviklingen i selskapet, men også fordi vi får mer ressurser til å se på de andre områdene som har ligget mer på is i denne prosessen, sier Engstad.

Sårsalven er nå i salg fra Biotec sine hjemmesider – men samtidig som den er på utprøving i ulike sykehus. Deres evaluering skal være ferdig i løpet av høsten.

Om Biotec

Biotec Pharmacon er et biofarmasøytisk selskap som utvikler og produserer nye immunmodulerende produkter og kuldetilpassede marine enzymer. Selskapet fokuserer på nye og effektive løsninger til bruk innen sårbehandling, kreftterapi og forebygging av andre immunrelaterte sykdommer, med ambisjon om å være en ledende leverandør av nye enzymer til bruk innen diagnostikk og genforskning.

Artikkeltags