Omstridt kineser vil investere millioner i nord. Nå etterforskes han i hjemlandet

OMSTRIDT: Da planene til kinesiske Huang Nubo om oppkjøp på Island ble kjent, vekket det reaksjoner. Nå er selskapet hans Zhongkun-gruppen under etterforskning i Kina for misbruk av lån.

OMSTRIDT: Da planene til kinesiske Huang Nubo om oppkjøp på Island ble kjent, vekket det reaksjoner. Nå er selskapet hans Zhongkun-gruppen under etterforskning i Kina for misbruk av lån. Foto:

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

I mai kjøpte han et lite stykke av Norge. Nå er Huang Nubos gigant-selskap under etterforskning i Kina.

DEL

I mai ble det klart at investor, kjendispilot og grunneier Ola O.K. Giæver solgte 1000 mål i Seljevik i Lyngen til den kinesiske forretningsmannen Huang Nubo.

Nå har myndighetene i Huang Shan-regionen i Kina iverksatt etterforskning av Zhongkun-gruppen, eid av Nubo, etter mistanke om misbruk av lån gitt til selskapet. Det melder avisen China Business Journal fredag.

Giæver: - Ukjent for meg

Ifølge avisen er flere personer i selskapet avhørt av kinesiske finansmyndigheter, blant dem direktør Jiao Qing. Samtidig er Zhongkun-gruppen ført opp på en spesiell svindel-sjekkliste som følge av etterforskningen.

Bakgrunnen er at selskapet Jingyi Tourism Development, eid av Zhongkun-gruppen, i 2003 begynte byggingen av flere turistprosjekter i Hongcun-området i Kina. Ifølge China Business Journal fikk selskapet over 700 milllioner yen - drøyt 740 millioner norske kroner - i lån fra Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).

Kinesiske myndigheter mistenker imidlertid at lånet er misbrukt til å betjene andre lån i selskapet og at det dermed er et brudd på lånevilkårene, heter det i Chinese Business Journal. Det kinesiske kredittilsynet er koblet inn i saken, skriver avisen videre.

Ola O.K. Giæver sier i en kommentar til Nordlys at dette er ukjent for ham.

- Jeg kjenner ikke til saken, så det er ikke noe jeg ønsker å kommentere, sier han.

Kontroversiell på Island

Zhongkun-gruppen var i januar i kontroverser i hjemlandet. Et byggeprosjekt i Anhui-provinsen ble suspendert etter anklager om at de hadde gått inn i en drikkevannskilde uten nødvendig forholdsregler eller tillatelse.

Saken er også omtalt i islandske medier, etter at Nubo i 2010 annonserte at han ønsket å kjøpe et stort landområde på Island.

Planen er å bygge en 300 kvadratkilometer stor turistdestinasjon, blant annet med en stor golfbane. Islandske myndigheter har imildlertid satt en stopper for Nubos ekstravagante turistplaner, med begrunnelse at planene ikke virker «veldig overbevisende».

Nubo har også fattet interesse for et område på Svalbard. Det er i alle fall ikke pengene det skal stå på. For ifølge Forbes er han Kinas 129. rikeste - god for snaue seks milliarder norske kroner.

Statsviter: «Ytterst betenkelig»

Da Nubos oppkjøp i Lyngen ble kjent, vekket det umiddelbart oppsikt. Mange var begeistret for planene om å ta området i bruk til turisme, mens andre var mer skeptiske.

Kjell Arne Røvik, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø (UiT), karakteriserte oppkjøpet som «ytterst betenkelig».

- Det er all grunn til å tro at de fleste enkeltvise kinesere som opptrer slik utenfor Kinas grenser, på en eller annen måte er koblet opp i mot det kinesiske statskapitalitiske systemet. Det er et system på kontinuerlig jakt etter naturressurser overalt på kloden - også i Nord-Norge. Og når vi f.eks. vet at landsdelen bl.a. kan bli et mekka for mineraler i årene fremover, så bør varsellampene blinke, sa Røvik til Nordlys da oppkjøpet ble kjent.

Han mener det er god grunn til å advare mot slike oppkjøp.

- Det er selvsagt flott for Lyngen kommune og kjempemessig at Giæver mener han (Nubo, journ.anm.) er en ærlig forretningsmann, og jeg har ikke grunnlag for å hevde at vedkommende kjøper i Lyngen er agent for kinesiske myndigheter. Likevel er det all grunn til å advare på generelt grunnlag mot denne type oppkjøpsvirksomhet, sa Røvik.

Artikkeltags