Åpningsforestillingen under Festspillene i Nord-Norge vekker fortsatt harme, mange dager i etterkant. Statoil ble kraftig harselert med av kunstnerne.

Nord24 skrev mandag om en mann, som satt på Statoils reserverte seter, som forlot salen i sinne under åpningsforestillingen . Her ble blant annet Statoil harselert med. Hammerfest-ordfører skjønner at Statoil kan reagere, og selv om han synes forestillingen var artig, mener han at den var langt fra virkeligheten.

Les saken her: Han reiste seg fra setet, rev programmet i stykker og forlot salen i sinne

Kritiske politikere

Nå følger også flere politikere opp med kraftig kritikk:

– Dette var ikke Festspillene i Nord-Norge verdig, sier fylkesmann Svein Ludvigsen til Harstad Tidende, som karakteriserer forestillingen som både plump og platt.

Han får støtte av nestlederen i styret i Festspillene i Nord-Norge, Andreas Isachsen, som fortsatt er irritert:

– For det første synes jeg forestillinga var direkte dårlig. Det toppet seg da kunstnerne dro ut de 8.000 kronene, som var andelen av Statoils sponsing av forestillinga, og sa de skulle drikke vodka og spise pølser for disse pengene. Jeg skjønner fremdeles ikke hva poenget med dét var, sier Isachsen.

Han er svært skuffet over åpningsforestillinga, og håper at Statoil ikke kommer til å trekke seg som sponsor på grunn av forestillinga.

Statoil sa mandag til Nord24 at sponsingen skal opp til vurdering, men at selskapet ikke blander seg opp i det kunstneriske: Han reiste seg fra setet, rev programmet i stykker og forlot salen i sinne

- Gikk altfor langt

Isachsen sier videre at han har vært i kontakt med mange som har latt seg provosere av forestillingen. Det gjelder også ordføreren i Harstad, Marianne Bremnes (Ap).

– Forestillinga var veldig bra veldig lenge, men så gikk det alt for langt. Det er greit å være kritisk, men jeg synes harseleringa med blant annet Statoil tok helt overhånd. Så mye mer enn det har ikke jeg lyst å si om den saken, sier Bremnes til Harstad Tidende.

Politikerne får kjeft

Anmelderne i Nordlys og Harstad Tidende var entydig positive til åpningsforestillingen.

Nordlys kulturredaktør, Lasse Jangås, kritiserer politikernes knefall for Statoil:Les mer på Nordnorsk debatt

Fornøyd kunstner

Kunstneren selv er såre fornøyd:

Kunstneren selv Amund Sjølie Sveen har hørt at en mann reiste seg fra setet sitt i sinne.

- Det tyder bare på at jeg traff et ømt punkt. Det jeg prøver å sette fingeren på under denne forestillingen er at Statoil bruker sponsing av Festspillene i Nord-Norge for å gjøre nordlendingene mer positivt innstilt til oljeboring i nord. Jeg har laget forestillingen for å skape debatt – og jeg har ikke noen problemer med at noen forlot salen i sinne, sier Sveen.

Han mener nordlendingene er litt naive i forhold til motivasjonen et konsern som Statoil har bak pengene de bruker.

- Jeg prøver å vise at måten Statoil bruker sponsing av kulturlivet i nord igjen er for å øke folks goodwill til for eksempel oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Og at Festspillene dermed blir en del av Statoils reklamekampanje, sier han.

Det var over 500 mennesker i salen på lørdag da forestillingen gikk – og Sveen, som både har opplegg og regi av forestillingen, var svært fornøyd med mottakelsen.

- Mitt inntrykk etter forestillingen var at nordlendingene satte pris på at noen satte søkelyset på denne saken.