Så mye mer vil snus og tobakk koste

DYRERE: Avgiften på alkohol og tobakk indeksreguleres med 2,1 prosent, i den borgerlige regjeringens forslag til statsbudsjett.

DYRERE: Avgiften på alkohol og tobakk indeksreguleres med 2,1 prosent, i den borgerlige regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Svært skuffet over regjeringen.

DEL

Regjeringen vil øke avgiftene for snus og røyketobakk øker med 2,1 prosent i neste års statsbudsjett. Det samme gjelder avgiftene for alkohol.

Unntaket er brennevin, som får en avgiftsøkning på 2,3 prosent.

Avgiftsøkningene skuffer Petter Nome, direktør i Bryggeri og Drikkevareforeningen.

- Det er en indeksregulering, noe Norge er at av få land som gjør hvert år. Sverige gjør ikke dette. Det bidrar til et større avgiftsgap mellom Norge og Sverige, og viser at regjeringen åpenbart ikke tar grensehandel på alvor, sier Nome til Nord24.

Avgift på emballasje

Nome er imidlertid mer forarget over at miljøavgiften på plastflasker og bokser på 1,10 kroner per stykk blir opprettholdt.

- Det er en såkalt miljøavgift. Likevel er jo utfallet at man avgiftsbelegger den mest miljøvennlige emballasjen, i og med at nærmest alt blir resirkulert. Frp og Høyre har gått inn for å fjerne denne direkte kontraproduktive avgiften, og da er det skuffende at de ikke benytter seg av muligheten, sier Petter Nome.

- Fører til mer trafikk

Bondevik II-regjeringen fjernet avgiften i statsbudsjettforslaget for 2005, men endringen ble senere reversert da de rødgrønne overtok makten.

- Det øker avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige, noe som bidrar til økt grensehandel. Paradoksalt nok fører miljøavgiften til mer miljøskadelig trafikk, og også til at vi risikerer å miste arbeidsplasser i bransjen, sier Nome.

Artikkeltags