Sykehusene i nord dropper svinepølser - nå raser pølsemakerne

Pølsemakere og andre kjøttprodusenter har gått sammen for å få forklaring på hvorfor Helse Nord ikke ønsker svinekjøtt i sine farseprodukter. (foto: Joakim Aronsen/KLF)

Pølsemakere og andre kjøttprodusenter har gått sammen for å få forklaring på hvorfor Helse Nord ikke ønsker svinekjøtt i sine farseprodukter. (foto: Joakim Aronsen/KLF)

Artikkelen er over 6 år gammel

- Dette er klart i strid med norsk pølsetradisjon.

DEL

Helse Nord ønsker ikke svin i sine kjøtt- og pølseprodukter. Det har fått kjøttprodusentene til å heve kjøttøksen.

KLF (Kjøtt og Fjørfebransjens landsforbund) har nå sendt et brev der de ber om forklaring på hvorfor helseforetaket krever at farseprodukter og pølser skal være uten svin.

Bakgrunnen for brevet er at Helse Nord la ut et anbud om leveranse av mat til deres sykehusinstitusjoner.

I dokumentene som følger med anbudet står det uttrykkelig at alle farseprodukter skal være uten svinekjøtt.

- Viktig del av smaken

Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i KLF, forteller at Helse Nords kjøttønsker skaper problemer for deres medlemmer.

- Vår næring lever av å selge kvalitetsprodukter. I Norge inneholder en stor del av pølsene svin, kanskje så mange som 95 prosent. Svinekjøttet er en viktig del av smaken, og vi synes det er problematisk at vi må produsere produkter som er annerledes enn det forbrukerne er vant med å få, sier han til Nordlys.

Han er redd bransjens omdømme nå blir svekket hele veien fra Finnmark til Nordland.

- Helse Nord har her inntatt en posisjon som er uforståelig ut fra en pølsemakers fagmessige tilnærming. Dette punktet er klart i strid med norsk pølsetradisjon.

Ett nytt problem

Juul-Hansen forteller at pølseproblematikken er ny, tidligere har ikke dette vært et krav fra foretakene.

- Den siste tiden har det derimot kommet meldinger som kan tilsi at det skjer forandringer i hva slags kjøtt som ønskes av helseforetakene.

- Kan det hende at Helse Nord har satt dette kravet med hensyn til de som av kulturelle og allergiske grunner ikke kan spise svinekjøtt?

- Jeg vet ikke hvilke grunner de har, men hvis det er kulturelle og allergiske hensyn som er begrunnelsen, så har vi ordninger slik at foretakene kan få forskjellige type pølser. Denne gruppen skal selvfølgelig ha de produktene de ønsker, men det bør også være en selvfølge at andre folk å skal få de produktene de ønsker og er vant til.

- Tar hensyn

Anbudet er gjort av Universitetsykehuset Nord-Norge (UNN) på vegne av Helse Nord.

Forsyningssjef ved UNN, Eivind Nydal, forteller at de har reforhandlet avtalene mellom sykehusforetaket og forhandlere.

- Det har vi gjort fordi vi vil ta hensyn til alle pasienter. I tillegg gir det oss muligheter til å hente fram og benytte gamle oppskrifter på tradisjonell mat, sier han til Nordlys.

Artikkeltags