Statnett utsetter utbygginger for millioner i nord

UTSETTES: Trafostasjon i Reisadalen.

UTSETTES: Trafostasjon i Reisadalen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

I forbindelse med byggingen av den gigantiske kraftledningen fra Balsfjord til Hammerfest hadde Statnett planlagt å bygge tre trafostasjoner (420 kV). Nå har imidlertid Statnett endret planene.

- Styret i Statnett har bestemt at alle de tre trafostasjonene skal prosjekteres slik som planlagt, selv om deler av utbyggingen blir utsatt, sier kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett region nord, og legger til:

- Mandagens funn i Barentshavet fra Lundin kan gjøre at behovet øker fortere enn vi har tenkt, om utbygging med elektrifisering vedtas.

I første omgang skal bare stasjonen ved Alta bygges fullt ut.

Den planlagte 420 kV stasjonen i Skaidi bygges i første omgang for 132 kV.

Stasjonen i Reisadalen utsettes i sin helhet inntil kraftbehovet i Finnmark blir større.

Lokalt næringsliv reagerer

Næringsdrivende i Nordreisa vil vite hvorfor Statnett har utsatt byggingen av ny trafostasjon i Reisadalen.  Stasjonen skulle gi millioninntekter både til bedrifter og i kommunekassa.

En stasjon består av flere typer arbeid; grunnarbeid, bygningsmessig arbeid og elektroteknisk som transformator med mer. Det er kun de to første delene som vil kunne tilfalle lokalt næringsliv. Elektroteknisk arbeid krever spesialkompetanse.

- Hver trafostasjon utgjør investeringer for flere millioner kroner. Mange bedrifter i Nordreisa og i nabokommunene har jobbet hardt for å komme i en slik posisjon at de kan levere varer og tjenester når byggingen av 420 kV-linja kommer i gang. De har vært på møter med Statnett for å bli kjent med planene og behovene deres, forteller leder ved Halti næringshage, Torbjørn Evanger.

Næringshagen er sekretariat for bedrifter i Nord-Troms som har gått sammen om å forberede seg på store byggeoppdrag i Troms og Finnmark. Ny trafostasjon i Reisadalen er et av de største, planlagte byggeprosjektene i regionen.

- Statnett reagerte raskt da vi kontaktet dem. Den 5. november kommer de til Storslett for å orientere oss om utsettelsen og om framdriftsplanene for 420 kV-linja fram til Hammerfest, opplyser Evanger.

Lavere totalpris

Kommunikasjonssjef Erdal vil berolige næringslivet i Nord Troms.

- Statnett har mye arbeid i området som lokalt næringsliv vil kunne utføre, både på ledning og stasjon. Baseplasser og anleggsveier skal opparbeides, og stasjonsområdet i Reisadalen vurderes opparbeidet nå. Det vil vi komme nærmere tilbake til. De store entreprenørene må også innkvartere seg. Der kan Nordreisa spille en viktig rolle, sier hun.

- Hvor mye sparer Statnett på å utsette byggingen av en trafostasjon?

- Vi går ikke ut med priser stykkevis og delt. Prisen for den 300 kilometer lange kraftledningen fra Balsfjord til Hammerfest var ventet å koste mellom 5 og 8 milliarder kroner. Nå regnes det med at utbyggingen vil ende på et sted mellom 4 og 6 milliarder kroner, hovedsakelig fordi Statnett venter med siste strekk fra Skaidi til Hammerfest, svarer Erdal.

Statnett får trolig konsesjon for byggingen av 420 kV kraftlinje fra Balsfjord til Hammerfest en gang etter nyttår. Deretter går man ut med forespørsler om prekvalifisering av næringsaktører. Byggingen kan starte i 2016.

Artikkeltags