Har snudd millionunderskudd og omsetter for 23 millioner. Nå får de nye eiere

SATSER VIDERE: Hans-Olav Holtermann Eriksen driver Lyngsfjord Adventure og er medeier i Malangen Resort.

SATSER VIDERE: Hans-Olav Holtermann Eriksen driver Lyngsfjord Adventure og er medeier i Malangen Resort. Foto:

Reiselivsgründer forlater Malangen Resort.

DEL

- Det har vært en snuoperasjon uten like, og det er Eirik som skal ha mye av æren for det, sier Hans-Olav Holtermann Eriksen.

Reiselivsgrunderen er kjent fra TV-serien «Jakten på nordlyset». Ved siden av legejobben i Balsfjord har han bygget opp Camp Tamok og Malangen Resort, som han overtok i 2015 sammen med Eirik Tannvik.

Selskapet hadde det året underskudd på -3,2 millioner og en bygningsmasse i forfall. Eriksen og Tannvik la om driften og satset på opplevelser og vinterturisme. Samtidig fikk de noe drahjelp fra Innovasjon Norge. Nå driver selskapet i balanse og ser lyse utsikter fremover.

Samtidig har de fått inn ny eier. Erik Tannvik har solgt seg ut for å satse på ishotellet Tromsø Ice Domes i Tamokdalen.

- Erik har vært inne i Malangen Resort med hud og hår, men samtidig lenge hatt et ønske om å etablere Tromsø Ice Domes og Destination Tromso. Nå var det riktig tid. Han forlater en skute som seiler beint, sier Hans-Olav Eriksen.

Selger til seg selv

Formelt er det Eriksen og Tannviks selskap Destination Tromso AS (TH Development) som nå overfører aksjene i Malangen Resort til Markedskompetanse Nord AS. Dette har fem eiere med 20 prosent hver: Eriksen, Jan Are Kolset Johnsen, Ruth Nordstrøm, John-Arild Angelsen og Thor Anders Angelsen. Markedskompetanse Nord AS driver også konsulentvirksomhet.

John-Arild Angelsen blir styreleder. Han er daglig leder i Eiendomsgruppen AS, og er også tilknyttet Eriksen gjennom styreverv i Lyngsfjord Adventure der han er nest største eier.

Malangen Resort har i tillegg to minoritetseiere.

- Lovende utvikling

Selskapet økte i 2016 driftsinntektene til 17,9 millioner, samtidig er driftskostnadene tatt ned til 17,1 millioner. Men store finanskostnader gjorde at det fortsatt ikke ble overskudd. Selskapet hadde i 2016 23,6 millioner i langsiktig gjeld og en kortsiktig gjeld på 6,2 millioner.

Eriksen sier selskapet fortsatt driver i balanse, og vil bruke 2018 til konsolidering før videre vekst.

NORDLYS: Malangen Resort har suksess etter å ha snudd sesongene. Nå har stedet fått nye eiere.

NORDLYS: Malangen Resort har suksess etter å ha snudd sesongene. Nå har stedet fått nye eiere. Foto:

- Vi har økt omsetningen til nær 23 millioner. Samtidig har vi vært i en rekke prosesser som har kostet mye penger, men det er tiltak som skal forbedre resultatet og gi oss mer slingringsmonn. Gjennom 2018 skal vi finjustere kostnader og inntekter, før vi videreutvikler sommertilbudet mot 2019, sier Eriksen.

Fra å være primært en sommerdestinasjon har de snudd helt om og har nå 80 prosent av omsetningen om vinteren. Bare februar i fjor ga seks millioner i kassa.

Eirik Tannvik (t.v.) eier Malangen Resort og kjøpte nylig Malangen Brygger sammen med Hans-Olav Eriksen. De har snudd underskuddsselskapet ved å satse på opplevelser og vinterturisme.

Eirik Tannvik (t.v.) eier Malangen Resort og kjøpte nylig Malangen Brygger sammen med Hans-Olav Eriksen. De har snudd underskuddsselskapet ved å satse på opplevelser og vinterturisme. Foto:

I 2016 sysselsatte de 20 årsverk.

- Vi kan være opp i 35 ansatte om vinteren, men det blir naturligvis ikke like mange om sommeren.

På sikt er det derfor om sommeren de har størst potensiale for vekst. De brant seg på sommeren 2017, med stor bemanning.

- Derfor vil vi ta ned driften mer denne sommeren.

Konflikt med hytteeiere

Malangen Brygger er bygget på et såkalt sale-leaseback-konsept. Det vil si at eierne av rorbuene tilknyttet anlegget er forpliktet til å stille dem til disposisjon for utleie gjennom selskapet et visst antall dager i året. Etterhvert som det ble mer aktivitet og mer utleie, førte det til konflikter med enkelte eiere. På et tidspunkt varslet et tredvetalls rorbueiere at de ville nekte utleie, noe som ville fått dramatiske konsekvenser for driften.

- Det var en krevende prosess.

Malangen Resort vant en rettssak mot en av rorbueierne.

- Jeg føler vi har fått på plass en god dialog med rorbueierne, og det har ikke vært episoder etter dette.

Driften finansierer også vedlikehold av anlegget. Og det trengs. Det er til dels stort vedlikeholdsbehov.

- I april setter vi oss ned og legger en prioritert vedlikeholdsplan for både hotellet og rorbuene.

De vurderer også ombygging. Stedet ble bygget som et konferansehotell, og er ikke alltid tilpasset dagens drift.

- Begrensningen nå er størrelsen på restauranten - antall mennesker vi kan bespise. Vi må se om vi skal gjøre ombygging innendørs for å øke kapasiteten.

Artikkeltags