Eks Coop-direktør ble dømt for grovt økonomisk utroskap. Nå har han blitt hørt av Høyesterett

ANKE GODTATT: Deler av saken til Odd Harald Ribe vil bli behandlet på nytt etter at Høyesterett overprøvde lagmannsrettens avslag på anke. Foto: Rana Blad

ANKE GODTATT: Deler av saken til Odd Harald Ribe vil bli behandlet på nytt etter at Høyesterett overprøvde lagmannsrettens avslag på anke. Foto: Rana Blad

Artikkelen er over 5 år gammel

Får deler av saken sin prøvd på nytt.

DEL

- Dommen har satt livet hans på vent, sier advokat Per Danielsen til Nord24.

En ekstravagant livsstil med bilkjøp til nærmere én million kroner, motorsykkel og private ferieturer. Dette var elementer i rettssaken og domfellelsen av tidligere Coop-direktør Odd Harald Ribe og kona.

Nå ser det ut for at store deler av saken kommer opp på nytt i Høyesterett. Men kun for Odd Harald Ribe. Konas anke blir forkastet også fra Høyesterett.

- Dømt til fengsel

De ble begge tiltalt og dømt i saken i Rana tingrett i fjor sommer. Eks-direktøren Ribe ble dømt til ni måneders fengsel for grovt økonomisk utroskap, dokumentforfalsking og brudd på bokførings- og merverdiavgiftsloven.

Ribes kone var tiltalt for medvirkning til økonomisk utroskap og vinningskriminalitet, ble idømt 90 dagers fengsel, hvorav 70 dager var ubetinget.

Men ekteparet anket dommen til Hålogaland lagmannsrett. De mente blant annet at de hadde bevis for at det var umulig å dokumentforfalske omtalte dokumenter, et punkt de var beskyldt for å gjøre. Anken ble imidlertid avvist av lagmannsretten.

- Feil i saksbehandling

Nå har Høyesterett kommet fram til at lagmannsrettens avvisning av anken, var feilaktig begrunnet for Odd Harald Ribes del. Høyesterett har opphevet lagmannsrettens avgjørelse på grunn av saksbehandlingen. Dommen gikk hardt inn på ekteparet, forteller advokaten. I dag driver Odd Harald Ribe med etterutdanning og omskolering.

- Ribe føler at han endelig har fått et gjennomslag i saken sin, sier Danielsen.

Ekteparet har hele tiden hevdet at de ble uriktig dømt.

- De har følt at saksbehandlingen ikke var forsvarlig. Nå har de fått bevis for at behandlingen ikke var så god som man har rett til i en rettstat, sier advokaten.

Men det er bare ektemannen Odd-Harald Ribes ankebehandling av lagmannsretten som blir kritisert av Høyesterett. Høyesterett godtar lagmannsrettens begrunnelse for å avvise konas anke.

Det er meget sjeldent at noen vinner gjennom i Høyesterett. Blant annet har lagmannsretten oversett at nye vitner kunne belyst saken bedre enn det tingretten klarte, ifølge Høyesteretts utvalg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken