Hugo Halvorsen fra Gryllefjord er den nye sjefen på Olavsvern. Gunnar Wilhelmsen og en gruppe investorer kjøpte i 2013 den nedlagte marinebasen for 38 millioner kroner. Da var det stort håp om oljeboom i nord. Nå har oljeprisen stupt og alle håndbrekk er på. Halvorsen har fått jobben med å få butikken til å gå rundt mens de venter på ny giv i Barentshavet. Og det går greit.
- Vi når budsjettene. Og siden jeg begynte har jeg snakket med 15-20 selskap som vil komme og se hva vi har å by på.
Hotell og camping
Han har varierte dager som alt fra hotelldirektør og campingplassbestyrer til havnesjef.
- Vi lagrer private campingvogner og båter. Og vi har to hoteller med 150 rom, som trolig har det beste belegget i byen. 70-80 prosent er utleid.
Fremover kommer det til å komme to seismikkskip som skal legges i opplag. Slik tjener de penger på krisen.
- Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det begynner å bli fullt på Vestlandet. Her kan vi levere vann, strøm og dypvannskai.
Halvorsen har også samtaler med en svært interessant norsk kunde.
- De vurderer datalagring hos oss. Vi har 36 fjellhaller med konstant luftkvalitet. Noen av dem hundre meter lange. Det er mange som ser potensialet i dette.
Datalagring er et område i sterk vekst på Nordkalotten. Årsaken er klima og miljøvennlig og billig kraft. For amerikanske firma betyr det store skattefradrag om de bruker ren energi. Blant annet har Facebook bygget et kollossalt datasenter i Luleå.
- LES OGSÅ: Har du lyst til å bli sjef i en topphemmelig ubåtbase? Her er stillingsannonsen
- LES OGSÅ: Russisk bruk av Olavsvern vekker internasjonal oppsikt
- Bred erfaring
Det var i sommer Olavsvern Group søkte etter daglig leder. De hadde da oppgradert anlegg og infrastruktur, og skulle over i driftsfase. Håpet var å få en person fra petrobransjen med internasjonal erfaring og bredt nettverk. Og det fikk de.
- Han har bred erfaring fra basedrift og lang erfaring, uten at det var utslagsgivende sier styremedlem Kjell Kolbeinsen.
Halvorsen har vært i bransjen siden han ble uteksaminert ingeniør i 1984, og jobbet for Aker Solution, Aibel og Module Solutions & Systems AS. Nå skulle firmaet han jobbe i nedbemanne og det brant litt under føttene.
- Så dukket dette med Gunnar Wilhelmsen og Olavsvern opp. Jeg var først i kontakt med vestlandsgruppa blant investorene, og synes det er morsomt å få bygge opp dette. Om 15 år har Nord-Norge blitt tyngdepunktet for industrien. Og vår visjon er fortsatt å bygge opp en teknologiklynge med subsea i bunn.
- Du har ikke blitt skremt fra bransjen?
- Jeg har vært i bransjen siden 1984, og vært med på tre store prisras. Hver gang har det tatt seg opp. Nå mener de fleste analytikerne vi må vente til 2017, så får vi gjøre det beste ut av denne mellomperioden, sier Halvorsen.
Han er opprinnelig fra Gryllefjord og har ikke noe mot å komme nordover. Ungene er fløyet fra redet, og nå langpendler han med kona.
- Vi bor nå både i Sandnes, Oslo, Bergen og Tromsø.
Kommentarer til denne saken