Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er opp til regjeringen å legge fram forslag om konsekvensutredning av oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 

– Arbeiderpartiet har ikke planer om å fremme dette som egen sak for Stortinget. I en så stor sak som gjelder olje- og gassvirksomheten, så er det naturlig at et slikt forslag kommer fra regjeringen, sier Støre til NTB.

Støre bekreftet tirsdag overfor NTB at partiet står klar til å samarbeide med regjeringen om en konsekvensutredning av oljeaktivitet utenfor Lofoten dersom Venstre og KrF ikke lykkes i å binde Høyre og Frp til masta. Dette fikk miljøbevegelsen til å reagere sterkt.

– Utrolig nok er debatten om oljeboring i Lofoten i gang igjen. Det er så hinsides all fornuft at jeg får vondt langt inn i margen, skriver WWF Norges generalsekretær Nina Jensen i et harmdirrende Facebook -innlegg onsdag.

Hun mener et olje-nei i de sårbare havområdene ikke burde hvile på Venstre og KrFs skuldre alene.

– Det er utrolig trist at den viktigste beslutningen i vår tid skal hvile på de minste partiene. Det er på tide at de største partiene tar dette ansvaret, sier hun til NTB.

– Det viser dessverre en mangelfull forståelse fra Ap både av hvor viktig saken er, men også av hvorfor de har gjort et elendig valg, sier Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg til NTB.

Taus Søviknes

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) viser til forhandlingene på borgerlig side når han blir spurt om et forslag om Lofoten-olje er på trappene.

– Nå er det opp til partilederne på borgerlig side å forhandle, utover det har jeg ingenting å tilføye, sier Søviknes.

Et ultimatum fra sentrumspartiene kan i praksis stenge døra for boring i områdene.

Selv om Venstre ikke kategorisk utelukker regjeringssamarbeid eller en ny samarbeidsavtale, har KrF så langt avvist begge deler. Nå lanserer Unge Venstre-leder Tord Hustveit et alternativ som han mener kan komme til å sikre fortsatt Lofoten-vern selv om Venstre og KrF går i opposisjon – uten en samarbeidsavtale.

I Politisk kvarter på NRK antydet han at det kan være en mulighet å legge fram en liste med ultimatumer og si til regjeringen at budsjettstøtte er uaktuelt dersom kravene ikke innfris.

– Det som står øverst på lista, er å få vernet Lofoten, Vesterålen og Senja. Så har ikke vi sagt noe om hvordan vi skal gjøre det, men vi har stor tillit til at Trine finner gode løsninger, sa Hustveit.

Ingen garanti

Ap-landsmøtet vedtok i vår å åpne områdene sør for Lofoten for konsekvensutredning, men ikke øvrige deler av de omstridte blokkene. Støre sier han vil jobbe for å gjennomføre mest mulig av Aps politikk i kommende periode, også i spørsmålet om Lofoten.

– Jeg deler ikke ut enkeltsaker nå, men dette er en av flere saker jeg skal jobbe for når jeg kommer tilbake til Stortinget, sa han til NTB etter partilederdebatten på NRK tirsdag kveld.

En garanti om Ap-støtte til et eventuelt forslag om konsekvensutredning fra regjeringen, vil Støre imidlertid ikke utstede.

– Det er foreløpig hypotetisk. Vår holdning er detaljert beskrevet i vårt program, sier Ap-lederen til NTB.

Han viser til formuleringen på side 61 i partiprogrammet, der det blant annet heter at åpning av nye områder skal skje skrittvis og at Ap vil legge stor vekt på de helhetlige forvaltningsplanene, som balanserer oljenæringens interesser mot andre hensyn.

(©NTB)