Zero-Kaski mener statsministeren mangler miljøvisjoner

SKUFFET: Å hente opp olje i Barentshavet er dyrt, og jeg savner en bredere visjon for næringspolitikken i Norge, sier Zero-nestleder Kari Elisabeth Kaski. Foto: Amund Trellevik

SKUFFET: Å hente opp olje i Barentshavet er dyrt, og jeg savner en bredere visjon for næringspolitikken i Norge, sier Zero-nestleder Kari Elisabeth Kaski. Foto: Amund Trellevik

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Kari Elisabeth Kaski, nestleder i Zero, mener statsminister Erna Solbergs nyttårstale manglet de store visjonene for vår største utfordring – klimaendringene.

Det skriver Finnmarken.

– Talen til statsministeren var interessant i den forstand at hun brukte tid på å snakke om omstillingen fra oljeøkonomi til grønn økonomi.

Fallet i oljeprisen påvirker helt klart norsk økonomi, og vi blir mindre avhengige av fossil energi framover. Men vi savner en konkret politikk for å bygge under dette grønne skiftet, sier Kaski til Finnmarken.

For dyr å hente opp

Fredag morgen var Kaski, nestleder i miljøorganisasjonen Zero, på TV 2 Nyhetskanalen for å kommentere Solbergs nyttårstale. Kaski er selv fra Kirkenes, et sted som i flere år har ventet på offshoreaktivitet i Barentshavet sørøst.

Fallet i oljeprisen siste del av 2014 vil føre til at oljen i nord blir for dyr å hente opp, mener Kaski.

– Regjeringen la fram sin nordområdestrategi før jul. Der legger man opp til en fortsatt høy aktivitet innen olje og gass i Nord-Norge. Dette er jo et paradoks all den tid det er denne oljen som først blir ulønnsom når man lykkes med grønne klimaløsninger. Å hente opp olje i Barentshavet er dyrt, og jeg savner en bredere visjon for næringspolitikken i Norge, sier hun.

Vind i vinden

– Hva bør Norge gjøre?

– På mange områder kan vi gjøre en stor forskjell. Vi trenger en tydeligere klimavisjon, og målene må være hårete. Vi kan si at vi ønsker nullutslipp fra transportsektoren innen 2030, og bygge teknologi som vi også kan selge til andre land. Vi kan bidra til å bytte ut dieselskip med hydrogendrevne, som går på vann og strøm. Og Finnmark er et fylke som har et enormt vindkraftpotensial.

– Tenker du at arealhensyn må vike for vindkraft?

– Vi må alltid ta hensyn til annen næringsvirksomhet og sårbar natur. Samtidig har Finnmark kanskje Europas beste utgangspunkt for å produsere vindkraft. Og å ikke ta i bruk dette enorme potensialet, vil være å misbruke en mulighet for å løse klimaproblemet og samtidig skape nye arbeidsplasser, sier Kaski.

PS! Statsministeren brukte også sin nyttårstale til å fordømme Russlands annektering av Krim, og destabilisering av Øst-Ukraina: «Russlands opptreden overfor Ukraina er uakseptabel, farlig og et klart brudd på folkeretten», sa Solberg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken