Ferske tall: Olje- og gasseksport i nord er større enn all annen eksport tilsammen

Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen er administrerende direktør i interesseorganisasjonen Norsk Olje og gass.

Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen er administrerende direktør i interesseorganisasjonen Norsk Olje og gass. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Har beregnet verdien av olje og gass i nord for første gang.

DEL

Selv om olje- og gassvirksomheten bare såvidt er kommet i gang i nord, viser nye tall fra Konkrafts kommende rapport om Nordområdene at eksporten av olje og gass fra nordnorsk sokkel nådde imponerende 58 milliarder i 2014.

Det går frem av en pressmelding fra Norsk olje og gass:

- Dette viser med all tydelighet den betydningen oljeaktiviten i nord allerede har for Norge. Enda større vil betydningen for sysselsetting og næringsutvikling bli i årene som kommer sammen med økt aktivitet, sier nestleder i fagforbundet Industri Energi, Frode Alfheim, som leder arbeidet i Konkraft med rapporten.

Den samlede eksporten fra den tradisjonelle industrien er på 36 milliarder fra Nord-Norge i 2014.

Legger vi produksjonen av olje og gass på nordnorsk sokkel oppå det, så er vi oppe i en eksport verdt 94 milliarder kroner til sammen. Bare de tre feltene som er i gang til nå i nord, ga eksportinntekter i fjor på 58 milliarder, ifølge meldingen.

- Nord-Norge har for tiden en kraftig vekst i eksporten, blant annet i fiskerinæringen. Dette gir et løft for utviklingen i landsdelen. Disse tallene viser at olje- og gassvirksomheten eksporterer mer fra Nord-Norge enn alt annet næringsliv til sammen. Dette er et kraftfullt bidrag til fellesskapet og til at Norge kan fortsette med å være verdens beste land i bo i, sier administerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

Olje- og gassproduksjonen i nord startet med feltet Norne i Norskehavet i 1997. Så kom Snøhvit i gang i 2007. I tillegg kom BPs Skarv utenfor Helgeland i drift i 2012.

Totalt har man siden 1997 produsert for over 350 milliarder i inntekter, ifølge pressemeldinge.

Med Enis Goliat vil det første feltet med utvinning av olje i Barentshavet komme i gang. Dermed tar produksjonen et nytt steg fremover.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken