Oslo (NTB): Det norske oljeselskap ASA og BP Norge fusjonerer. Det nye selskapet får navnet Aker BP ASA.

Fusjonen innebærer at Det norske, der Aker ASA er største eier med 49,99 prosent av aksjene, kjøper opp BPs virksomhet i Norge.

De viktigste eierne av Aker BP ASA blir Aker ASA med 40 prosent og BP med 30 prosent, mens andre Det norske-aksjonærer sitter med resten.

– Vi er stolt av at BP har valgt å slå seg sammen med Aker for å gjøre Det norske til et ledende uavhengig offshore lete- og produksjonsselskap, sier Akers styreleder Kjell Inge Røkke i en pressemelding.

Mange oppkjøp

Han sier at fusjonen vil gi Det norske ny kraft, en robust kapitalstruktur og vil muliggjøre at det utbetales utbytte.

Aker-sjef og styreleder Øyvind Eriksen sier at Folketrygdfondet, som er Det norskes nest største eier, gir sin støtte til fusjonen.

Akers oppkjøp av BP Norge er det siste i en lang rekke oppkjøp selskapet har gjort på norsk sokkel de siste årene, ifølge E24.

Det startet med kjøpet av Marathon Oils norske virksomhet i 2014. Deretter fulgte oppkjøp av de norske virksomhetene til Premier Oil og Svenska Petroleum i fjor, og for få uker siden av flere lisenser fra Centrica.

Fornøyd statsminister

Statsminister Erna Solberg omtaler det som spennende at Norge får et nytt stort norskdominert selskap med basis i et globalt selskap med lange tradisjoner i Norge.

– Gjennom konkurranse skaper vi konkurranseevne, og jeg er glad for at det utvikles flere sterke norske selskaper, sier hun i en pressemelding.

Hun sier norsk sokkel har mange gode år foran seg, men at det er viktig i dagens marked at bransjen omstiller seg og finner nye løsninger. (©NTB)