Gå til sidens hovedinnhold

Omstridt «nordnorsk» selskap avviklet virksomheten. Nå krever de 240 millioner kroner av norske myndigheter

Artikkelen er over 4 år gammel

Storsatsingen North Energy skulle bli et stort nordnorsk eid oljeselskap, men gjorde aldri noen kommersielle funn. Dermed stupte aksjekursen raste og de nordnorske investorene tapte store beløp til selskapet.

I juli i år opplyste så selskapet at de avvikler petroleumsaktivitetene i datterselskapet North E&P. Dermed kan de søke refusjon fra staten for kostandene som var tilknyttet tidligere leteaktivitet.

Den regninga anslår selskapet selv til å ligge på om lag 240 millioner kroner. Nå ber de Skattetatens Oljeskattekontor om et framskyndet skatteoppgjør.

Ordningen med opphørsrefusjon er omstridt og har blitt kritisert både av politikere og miljøorganisasjoner.

Les også

Odd é rik: Tromsø-investorens pengebinge vokser og vokser

 

Professor i petroleumsøkonomi, Petter Osmundsen, uttalte imidlertid til Nord24 tidligere i år, at ordningen kan forsvares.

– Når du har 78 prosent skatt på inntekt er det helt avgjørende at du får trukket fra alle kostnadene, og at staten ikke begrenser fradragene på noe vis ved opphør.

- Hvis staten begynner å redusere på fradragsmulighetene veldig, er det lett å lage regnestykker som viser at staten tar mer enn 100 prosent skatt av forventet overskudd, sa Osmundsen den gang.

De har tapt og tapt på oljedrømmen - nå får de en saftig utbetaling 

Les også

Omstridt "nordnorsk" oljeselskap får 200 mill. for å legge ned - kritikken hagler

 

Kommentarer til denne saken