(Lofotposten)

Statoilsjefen Eldar Sætre uttaler til VG at det er bra for klimaet om det blir åpnet for olje- og gassproduksjon i Lofoten.

Temaet er aktualisert igjen etter at regjeringen mandag åpnet for at oljeselskapene skal få nye blokker å lete etter ressurser i.

- Fordi vår produksjon av olje og gass er veldig mye renere enn det som produseres i resten av verden, så er det et godt miljøargument. Vi skatter også av våre CO2-utslipp og er en del av det europeiske kvotemarkedet, som gjør at vi bidrar til kutt andre steder, sier Sætre som håper Stortinget vil gi grønt lys til konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.

Han understreker at en konsekvensutredning ikke vil gi en automatisk åpning av disse områdene.

- Vi mener vi i det minste må få konsekvensene på bordet, slik at vi vet hva vi skal forholde oss til, sier Sætre til VG.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte på oljemessen i Stavanger i går at hun er positiv til å åpne for olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen, blant annet basert på en argumentasjon om at Norge har fraflyttingsområder som trenger økonomisk satsning: Hun ønsker oljeleting i Lofoten og Vesterålen.

Natur og Ungdom reagerer kraftig på Statoil-sjefens uttalelser:

- Faktisk vil oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja føre til utslipp tilsvarende 200 millioner biler eller 9 ganger Norges årslige utslipp. Eldar Sætre tror på julenissen når han sier at olje fra Lofoten løser klimakrisa, sier Ingrid Skjoldvær leder i Natur og Ungdom i ei pressemelding.

- Jeg skjønner at Statoilsjefen vil selge produktet sitt, men å mene at Lofoten-olje skal redd klimaet er som å tro at man tørrlegger en alkoholiker ved å gi han mer øl, sier Ingrid Skjoldvær leder i Natur og Ungdom.