Putin om rubel- og oljekrisen: – Varer i maks to år

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Vladimir Putin har vært taus etter at rubelen har falt som en stein sammen med oljeprisen. Men torsdag var det en offensiv russisk president som møtte flere hundre pressefolk i Moskva under den årlige pressekonferansen om "rikets tilstand". Der ble rubelkrisen, stupet i oljeprisen og utsiktene til en kraftig nedgang i den russiske økonomien viktige temaer.

Forut for møtet har den russiske sentralbanken - Bank Rossiji - satt opp styringsrenten fra 10,5 til 17 prosent. Russisk økonomi er ventet å få en nedgang på 4,7 prosent neste år hvis oljeprisen holder seg på rundt 60 dollar fatet.

Nord24 fulgte deler av den direktesendte pressekonferansen via Russlands nye offisielle internasjonale nyhetskanal Sputniknews.

– Ny Berlin-mur

Den vanskelige situasjonen som Russlands økonomi befinner seg i, er forårsaket av eksterne faktorer, slo Putin fast foran hundrevis av både russiske og utenlandske journalister.

– Våre europeiske partnere bygger en ny "Berlin-mur", sa Putin på et ledende spørsmål om hvordan han vurderte forholdet til Europa med sanksjoner og NATO-utvidelser 25 år etter Berlinmurens fall.

Han hadde også løsningen på samarbeidsproblemene:

– Den beste måten å løse det på er å opprette et enkelt rom for sikkerhet og økonomisk frihet, sa Putin.

Presidenten understreket at det er utenforliggende årsaker og ikke interne grunner til at den russiske økonomien nå sliter.

LES OGSÅ:  Heidi sterkt bekymret etter valutapanikk: - Vil påvirke handelen negativt

To år med krise?

Putin understreket at det vil bli et tøft år neste år, men er sikker på at Russland vil reise seg fra den økonomiske krisen.

– Vår økonomi vil overleve disse problemene. Hvor lenge kan krisen vare? I verste fall to år. På denne tida vil vi kunne gjøre mye for å diversifisere vår økonomi, sa Putin.

Han lover Russlands innbyggere at ikke velferdsordningene skal kollapse i mellomtida.

– Vi vil oppfylle våre sosiale forpliktelser ved å bruke en del av våre store reserver. De har vi heldigvis mye av. Totalreservene er på 8,3 trillioner rubler. Basert på disse ressursene vil vi oppfylle våre forpliktelser, sa Putin.

Ikke langvarig høy rente

Putin innrømmet imidlertid at myndighetene kunne ha gjort mer for å støtte opp markedsstabiliteten og dermed redusere kriseomfanget.

Onsdag økte sentralbanken styringsrenten fra 10,5 prosent til 17 prosent, og Putin slo fast at banken fortsatt er nødt til å ta harde grep. Han sa imidlertid at renta ikke ville bli værende på et så høyt nivå så lenge krisen pågår.

Valuta-analytiker Camilla Viland sier til Dagens Næringsliv at det trolig er fornuftig av den russiske sentralbanken å bruke deler av valutareserven for å stabilisere rubelen.

– Det er likevel ikke nødvendigvis fornuftig å intervenere i stor skala slik markedet er nå. Store interveneringer over tid vil tære på valutareservene og at de kan falle mye. De har allerede falt med rundt 100 milliarder dollar i år, sier Viland til DN.

Oljeavhengigheten snur?

Putin sier mye av oljeavhengigheten også er styrt av markedet. Russiske investorer har puttet pengene sine i petroleumsrelaterte prosjekter mens oljeprisene har vært høye. Nå kan investeringene finne veien til andre områder av økonomien, håper Putin.

– Hvorfor er jeg positiv? Jeg tror den russiske økonomien vil tilpasse seg lavere oljepriser. Forretningsfolk i Russland har bare vært interessert i å investere i petroleumsindustrien, fordi der har gitt raske inntekter, sa Putin.

Han håper nå at krisen vil tvinge investeringene over i andre sektorer som kan gi bedre avkastning.

Vokser i år

Ifølge NTB avslutter trolig Russland året med en positiv sluttsum. Handelsoverskuddet er så langt i år på 148,4 milliarder dollar, meldes det på presidentens offisielle hjemmeside.

Industriproduksjonen økte med 1,7 prosent i 2014. Arbeidsledigheten er nå på rundt fem prosent.

Russlands BNP vil trolig stige med mellom 0,6 og 0,7 prosent i 2014, skriver NTB.

Overskuddet på nasjonalbudsjettet kan bli på rundt 1,9 prosent i 2014.

Selv om utsiktene for 2015 er negative, tror Putin global vekst og markedsøkonomien vil ordne opp på sikt.

– Den globale økonomien vil vokse og vår økonomi vil få bukt med dagens situasjon i løpet av to år, sa Putin ifølge Sputniknews.

FAKTA OM PUTIN

* Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad – nå St. Petersburg – 7. oktober 1952.

* Tidligere KGB-agent. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

* Ble i 1999 utnevnt til statsminister av president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president

* Han ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.

* 8. mai 2008 overtok han vervet som statsminister under president Dmitrij Medvedev. Russisk grunnlov slår fast at man ikke kan sitte i mer enn to presidentperioder på rad.

* 4. mars 2012 vant han presidentvalget og seks nye år i presidentstolen. (©NTB)

Artikkeltags