Transportarbeiderne varsler EØS-kamp

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Oslo (NTB): Transportarbeiderforbundet varsler kamp mot EØS-avtalen etter at de nylig tapte en sak i Høyesterett om førsterett til havnearbeid. Senterpartiets leder sier debatten om EØS må tas.

Danske Holship vant tvisten om hvorvidt selskapet kunne bruke sine egne ansatte til lasting og lossing eller om medlemmer i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) måtte gis fortrinn. Tariffavtalen har hittil skjermet NTF mot konkurranse.

– Jeg er både skuffet og overrasket over at Høyesterett i realiteten sier at EØS går foran både tariffavtalen og ILO-konvensjonene, sier NTF-leder Lars M. Johnsen. Han vil ha med seg de øvrige LO-forbundene på å kreve at EØS-avtalen reforhandles eller sies opp, skriver Nationen.

Etter at britene stemte for å melde seg ut av Den europeiske union, er det flere i Senterpartiet som mener Norges forhold til unionen må revurderes. Partileder Trygve Slagsvold Vedum er parat til å kjempe om reforhandling.

– Det er en ny virkelighet i Europa etter at Storbritannia meldte seg ut, og det kommer en ny stor handelsavtale alle må forholde seg til, enten man liker det eller ikke. Vi liker det, andre liker det ikke, sier Vedum. Han tror debatten om EØS vil komme uansett og sier det er en debatt vi må.

– Vi må forholde oss til virkeligheten som den er, nye avtaler skal på plass, da må vi se hvilke muligheter det gir. Det er ikke mer dramatisk enn det. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken