Gå til sidens hovedinnhold

Her blir det ny 110-sentral: – Får stor betydning for befolkningen og de som skal løse oppdragene

Artikkelen er over 5 år gammel

Mannskapene får den samme informasjonen og samhandler bedre i felt med egen 110-tjeneste, mener politimesteren.

(iFinnmark)

Finnmarkinger tjener på videreføringen av fylket som egen 110-region, forteller Ellen Katrine Hætta.

– Dette har stor betydning for befolkningen og de som skal løse oppdragene. Mannskapene som reiser rundt vil ha den samme informasjonen og samhandle bedre enn hvis 110-sentralen lå et annet sted, sier politimesteren til iFinnmark.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har gitt Sør-Varanger kommune ansvaret med å etablere en ny 110-sentral for Finnmark.

Dagens sentral er i Hammerfest. Stortinget ville flytte den til Tromsø eller Kirkenes.

LES OGSÅ: 110-sentralen blir i Finnmark

Likt med resten av Norge

Hætta tror å holde sentralen i eget fylke er mer kostnadseffektivt, og åpner for å utvikle samisk kompetanse.

– Jeg er veldig fornøyd med at DSB har gjort en sånn vurdering. Det viser de har hørt på alternativene vi har kommet med. Vi mener det er en riktig beslutning at Finnmark får de samme forutsetningene til å skape god beredskap, som resten av landet har, fortsetter politimesteren.

Samtlige partier i Hammerfest ønsket å beholde sentralen sin, men til slutt stilte alle kommuner, fylkeskommunen og Fylkesmannen seg bak Kirkenes-alternativet.

– Skvetter av telefonen

Utenfor Finnmark har ikke Kirkenes-alternativet vært like populært.

– Det er krevende å sitte i en sentral hvor det skal være åtte operatører med veldig få hendelser. Folk kommer til å skvette hver gang telefonen ringer, uttalte den tidligere Tromsø-ordføreren Herman Kristoffersen til NRK.

Hermansen mener finnmarkingene taper på en sentral i eget fylke. Med liten befolkning vil man ifølge politikeren slite med å holde på kompetansen.

Brannsjefen i Hammerfest, Arne Myrseth, eksaminert uttalelsene.

– Regjeringens egen rapport viser at telefonen ringer oftere i Hammerfest enn i Tromsø. Er det videre noen som vil hevde at Statoil sitt hypermoderne og meget samfunnskritiske kontrollrom på Melkøya, er uten et minimum av kvalitet som følge av et lavt folketall?

LES OGSÅ: Porsanger driter i Hermans raljering: Vil ha 110-sentralen i Kirkenes

 

Kommentarer til denne saken