(Nordlys)

Først ville Arbeiderpartiet redde driften av overvåkingsfly fra Andøya. Men Ap-ledelsen snudde etter å ha mottatt gradert informasjon fra regjeringen, skriver Klassekampen.

Det ble klart etter at regjeringen og Ap tirsdag ble enige om en ny langtidsplan for Forsvaret. Den nye avtalen kom i stand uten støtte fra Venstre, KrF, Sp og SV.

Avisen erfarer at en delt løsning mellom Andøya og Evenes skal ha stått på en liste med elleve mål Ap ønsket å oppnå i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret. Målene skal ha vært forankret i både sentralstyret og partiets stortingsgruppe.

Underveis i forhandlingene skal listen ha blitt kortet ned til fem mål der Andøya fortsatt var et eget punkt. Men etter å ha mottatt gradert informasjon under forhandlingene i Stortingets sikre kjellerrom, snudde Ap-ledelsen.

Ifølge avisens opplysninger skal den graderte opplysningen blant annet dreie seg om luftvern av basen.

Beslutningen om å legge ned Andøya og flytte de norske overvåkingsflyene lenger sør til Evenes, trekkes av Ap, Høyre og Frp fram som den vanskeligste i arbeidet med forsvarsplanen.

Nedleggelsen vil få dramatiske følger for kommunen, sier ordfører Jonni Solsvik (H).

– Dersom flystasjonen legges ned, vil 20 prosent av de sysselsatte i kommunen miste jobben. Mellom 650 og 700 arbeidsplasser blir direkte eller indirekte berørt. På sikt vil 20 prosent av kommunens 5.000 innbyggerne sannsynligvis måtte flytte, sier Solsvik til NTB. (©NTB)