Gå til sidens hovedinnhold

«Lottopremie» til trålrederne på 1.400 millioner: Frykter kysten må lide

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvis trålerne ikke lenger tilbyr lokalsamfunnene fisk og anleggene ikke må bearbeide fangsten, frykter Ingalill Olsen kystsamfunnene må lide.

HAMMERFEST (Ifinnmark.no): Trålrederne kommer svært godt ut av fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sitt forslag om å fjerne pliktene til torsketrålere. Det mener lederen i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen.

Leveringsplikten, også kjent som tilbudsplikten, avvikles mot at næringen betaler inn et engangsbeløp på hundre millioner kroner. Aktivitetsplikten, som er ment å sikre drift ved å knytte sammen fartøy og anlegg, fjernes mot en avkorting i relevante torskekvoter på 20 prosent.

Lottopremie

– Regnestykket er enkelt. Av en verdi på førstehåndsomsetning av torsk og hyse på 1.500 millioner skal trålrederiene betale en engangsavgift på 100 millioner. Gevinsten første året er på svimlende 1.400 millioner kroner. Snakk om lottopremie! Men det slutter ikke her. Vi snakker om en årlig verdi, skriver Olsen i en pressemelding.

Bearbeidingsplikten er et pålegg til anlegg om å bearbeide (for eksempel filetere eller røyke) 70 prosent av torsk kjøpt under tilbudspliktordningen.

Les bakgrunnen: Vil avvikle pliktene

Lus i husene

Tilbudsplikten innebærer at det meste av trålernes torsk og hyse må tilbys gitte lokale anlegg for bearbeiding. Hvis de ikke kjøper fangsten, skal den tilbys andre i regionen.

– Finnmark Arbeiderparti er opptatt av at det skal være lys i husan langs kysten, at det skal foregå et aktivt fiske både i fjordene, i kyststrøkene og til havs. Fisken skal på land og produseres, og dermed skape arbeidsplasser langs vår langstrakte kyst, før eksport. For Finnmark AP er det et prinsipp at naturressurser som brukes eller høstes i Finnmark og Finnmarks nærområder skal gi aktivitet og ringvirkninger der folk bor i fylke, skriver Olsen i pressemeldingen.

Slik reagerte Hammerfest-ordføreren: – Om de får flertall for dette, ja da er noe riv ruskende galt

Styrker konkurransekraft

Pliktene er ifølge en pressemelding fra regjeringen et utdatert næringspolitisk virkemiddel.

– For å styrke konkurransekraften og omstillingsevnen til næringen, er det nødvendig med rammevilkår som legger til rette for fleksibilitet og innovasjon. Regjeringen foreslår derfor å avvikle pliktsystemet, skriver fiskeriministeren.

Pengene som trålerne bruker til å kjøpe seg fri, skal gå til omstilling i berørte kommuner. De frigjorte kvotene skal gis til kystflåtens lukkede gruppe under 15 meter i Nord-Norge.

Regjeringen la fram pliktmeldingen torsdag 17. mars.

 

Kommentarer til denne saken