TROMSØ (Nord24.no): En epost-korrespondanse mellom Olje- og energidepartementet og oljeselskapet Eni, antyder at departementet ikke ønsket tall som ville svekke argumenter motlønnsomheten i Barentshavet.

Det melder Teknisk Ukeblad.

Det internasjonale oljetidsskriftet Upstream var først med å omtale saken.

Da olje- og energiminister Terje Søviknes skulle besvare spørsmålet fra Holmås om når Goliat ville bli lønnsomt for Staten, viste det seg til slutt at Olje- og energidepartementet (OED) verken svarte på det egentlige spørsmålet fra stortingsrepresentanten, samt at det de faktisk svarte, var feil.

Med bakgrunn i opplysninger fra ENI ga olje- og energiminister Terje Søviknes svar om at Goliat er tilbakebetalt 2019/2020.

Men én uke senere opplyser ENI om at tallene var beregnet annerledes enn hva OED egentlig skulle ha.

– Viser til telefonsamtale i ettermiddag og sender herved en presisering om at våre tall var basert på en etter skatt-beregning. Jeg forstår at departementet etterspurte før skatt-beregning, og at jeg ved en inkurie ikke oppfattet dette tidligere, heter det i e-posten.

Det riktige er at feltets samlede inntekter, fratrukket driftskostnader, overstiger investeringskostnaden i løpet av 2022, før skatt.