Heikki Holmås vil overtale landsmøtet i SV til å stanse all ny oljeleting i Norge.

Heikki Holmås mener Norge bør si nei til all framtidig oljeleting på norsk sokkel. Nå skal han prøve å overbevise landsmøtet i SV om det samme.

Heikki Holmås mener Norge bør si nei til all framtidig oljeleting på norsk sokkel. Nå skal han prøve å overbevise landsmøtet i SV om det samme. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Verden har allerede funnet minst fem ganger så mye olje, kull og gass som det er mulig å hente ut hvis vi skal stoppe de farligste klimaendringene. I en sånn situasjon mener jeg det er galt at Norge skal kreve en enda større del av oljekaka, sier stortingsrepresentant for SV, Heikki Holmås, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Full letestans

I helga arrangerer SV sitt landsmøte på Gardermoen. Der skal partiet vedta hva de skal gå til valg på til høsten.

Blant annet foreslår partiet en formulering om at Norge må satse mer på fornybar energi framfor olje og gass. Men formuleringen er for defensiv, mener Holmås, som også er partiets miljøpolitiske talsperson. Han foreslår at partiet i tillegg skal gå til valg på å stanse all framtidig leting etter nye olje- og gassfelt.

– Det er etter min oppfatning fornuftig å si tydelig fra om at tiden for å lete etter mer olje er over. Når staten finansierer 90 prosent av risikoen det innebærer å lete etter mer olje i en tid der det er usikkert om oljeprisen vil stige igjen, mener jeg vi heller bør bruke statens penger på å omstille oss vekk fra oljeindustrien, framholder Holmås.

Verdiskaping og arbeidsplasser

Et av hovedargumentene fra oljeindustrien for å fortsette produksjon av norsk olje og gass er at det i all hovedsak er kullindustrien vi må bli kvitt, og at norsk gass er en del av en kortsiktig klimaløsning.

SV åpnet sitt landsmøte fredag. Her leder Audun Lysbakken (t.h.) og nestleder Snorre Valen.

Men det poenget kjøper ikke Holmås.

– Fra et rent samfunnsøkonomisk perspektiv er det selvfølgelig sant at det er viktigst å la kullet ligge. Men det er lett å si for oss som har mye olje og gass, og ikke noe kull. Jeg tror ikke landene med mye kull syntes det er veldig sjarmerende at vi som en steinrik oljenasjon peker på dem og ber dem la være å forurense.

Han påpeker at med en svak oljepris er det slett ikke sikkert at framtidige norske olje- og gassfelt vil bli like lønnsomme som dagens oljefelt.

– I tillegg til kullet må også mye av oljen som er funnet til nå også bli liggende i bakken. Og tunge stemmer i oljemiljøene sier at oljen i Barentshavet ikke kommer til å bli lønnsom. Vi må ta vår del av ansvaret i en verden som allerede har funnet nok fossile ressurser, sier Heikki Holmås. (ANB)

Artikkeltags