Gå til sidens hovedinnhold

Rana Gruber børsnoteres – flere nordnorske investorene kan cashe inn

Rana Gruber søker notering på Euronext Growth.

Rana Gruber – en av Norges største aktører innen utvinning av jernmalm – søker opptak på Euronext Growth og har ambisjoner om Oslo Børs’ hovedliste i løpet av 12 måneder.

Noteringen er betinget av et nedsalg på opptil 50 prosent av aksjene i en transaksjon som priser egenkapitalen til 1.850 millionerkroner.

– Vi har en ledende posisjon og mer enn 200 års erfaring fra mineralutvinning, store reserver og ambisjoner om å bli den første CO₂-frie jernmalmprodusenten i verden innen 2025. En børsnotering av Rana Gruber vil gi tilgang til en bredere aksjonærbase, samtidig som vi fortsatt vil ha en sterk nordnorsk forankring med LNS Mining som hovedeier, sier administrerende direktør Gunnar Moe i Rana Gruber, ifølge en pressemelding.

Nedsalget er rettet mot profesjonelle investorer og første handelsdag på Euronext Growth er ventet å være tidlig i mars.

Nedsalget gir store inntekter for eierne, blant annet Leonhard Nilsen og Sønner på Andøya, barnehagemillionærene Ben Eidissen og Even Carlsen – samt brødrene Adolfsen – opprinnelig fra Andøya, nå Oslobosatt med mange investeringer i nord.

Første handelsdag i mars

Rana Gruber har omkring 275 ansatte og en årlig produksjon påomtrent fem millioner tonn jernmalm, som resulterer i rundt 1,8 millioner tonn konsentrat og andre ulike spesialprodukter.

Selskapets medarbeidere får tilbud om å kjøpe aksjer i selskapet som en del av nedsalget.

– Jeg er veldig stolt over alle mine kollegaer og jobben vi gjør hver dag, som gjør at vi kan tilby kunder over hele verden, i ulike industrier, jernmalm til bruk i biler, bygninger og andre konsumvarer, sier Moe, ifølge meldingen.

Selskapet har en ambisjon om kutte CO₂-utslipp totalt innen 2025 gjennom elektrifisering av maskinparken, samt utvikling av jernbanetransport med enten elektriske eller hydrogendrevne tog.

Milliardomsetning

I 2020 hadde Rana Gruber en omsetning på 1,3 milliarder kroner og et driftsresultat før av og nedskrivninger (EBITDA) på 677 millioner kroner.

– Den planlagte noteringen på Euronext Growth skaper mulighet for nye investorer til å ta del i selskapets utvikling og verdiskaping sammen med dagens eier.

– Selskapets gode tilstand og struktur borger for sterk kontantstrøm og en attraktiv utbyttepolitikk, sier Morten Støver, styreleder i Rana Gruber og styreleder i LNS Mining.

Clarksons Platou Securities, DNB Markets og SpareBank 1 Markets er Rana Grubers finansielle rådgivere knyttet til spredningssalget og noteringen på Euronext Growth. J

juridisk rådgiver er Wiersholm, mens First House er selskapets IR- og kommunikasjonsrådgiver.

Før nedsalget har følgende investorer forpliktet seg til å investere i selskapet

  • HandelsbankenFonder AB (100 millioner kroner)
  • Nordea Asset Management AS (90 millioner kroner)
  • Datum Opportunity AS (100 millioner kroner)
  • Tycoon Industrier AS (100 millioner kroner)
  • Songa Capital AS (50 millioner kroner).

Om Rana Gruber:

  • Rana Gruber AS er en norsk utvinner av jernmalm etablert i 1964, med aktiviteter og driftsbasert på mer enn 200 års erfaring fra utvinning av jernmalm.
  • Selskapet utvinner jernmalm og jernmalmkonsentrater til bruk i flere, ulike industrier. Produktene er basert på selskapets egne jernmalmforekomster rundt Mo i Rana, som er oppgradert og tilpasset for bruk og eksportert til kunder over hele verden.
  • Rana Gruber har 276 ansatte og en produksjonskapasitet på 1,8 millioner tonn med jernmalmkonsentrat (hematitt og magnetitt) og spesialprodukter.
  • Hovedkontoret er lokalisert i Mo i Rana i Norge

RANA GRUBER

Nøkkeltall (i hele tusen)


201920182017
Sum driftsåret.1 081 289760 489713 372
Driftsresultat284 47362 71882 769
Ord. res. f. skatt71 90820 25274 311
Sum eiend.1 047 1681 172 1231 157 324

Eies LNS Mining AS, som igjen eies av:

Kommentarer til denne saken