Gå til sidens hovedinnhold

Troms Kraft gikk i luksusfellen: - Eierne har brukt penger de ikke eide

Artikkelen er over 6 år gammel

På mange måter har innbyggerne i Troms – eierne av Troms Kraft – allerede fått utbetalt pengene selskapet mener å ha tapt på Kraft & Kultur-saken.

- En kan ikke tape noe en aldri har eid. En kan ikke sette likhetstrekk mellom fiktive inntekter og tap, mener Eivind Simonsen, administrerende direktør i Finale systemer i Tromsø.

- I Troms Kraft sitt tilfelle er jo selskapet tappet for store beløp ved at eierne har tatt et utbytte som det aldri har vært realøkonomisk dekning for. Eierne burde derfor ha skutt inn ny egenkapital i selskapet i stedet for å sutre over utbytte som uteblir, sier Ola Valvåg, pensjonert administrerende direktør ved Fiskeriforskning.

Har Troms Kraft tapt 1,7 milliarder kroner på regnskapsmanipulasjonene i Kraft & Kultur? Kan en tape noe en aldri har eid? Er det likhetstrekk mellom regnskapsmessig tap og økonomisk tap?

Minner om Luksusfellen

Eivind Simonsen er administrerende direktør og gründer av Finale Systemer – som nylig ble kjøpt opp av Visma.

Han mener altså at en ikke kan sette likhetstrekk mellom tap og at en må korrigere en feil i regnskapet. Han snakker om den berømte posten "upplupna ikke fakturerte inntekter” som viste seg å ikke være reel. Men som Troms Kraft har styrt etter som om de eide.

- De har skattet til den svenske stat, som om pengene var reelle. De har gitt utbytte til eierne Tromsø kommune og Troms fylkeskommune, som om pengene var reelle. Og de har økt det generelle kostnadsnivået i selskapet, som om pengene var reelle, sier Simonsen.

I tro om at pengene i posten var reelle har Troms Kraft også økt kassakreditten.

- Det minner veldig om luksusfella – en har brukt penger en ikke har hatt. Men har en da tapt pengene?, spør Simonsen retorisk.

Et eksempel kan illustrere det:

- Hvis jeg kommer hjem til kona, og sier at vi har vunnet èn million i Lotto, så blir hun kjempeglad.  Hun blir utålmodig etter å bruke pengene, og tar opp kredittlån, mens vi venter på pengene skal utbetales. Kredittlånene bruker hun til å kjøpe nye møbler, deler ut penger til barna, drar på fine ferier og kjøper nytt hus. Etterhvert fremkommer det at jeg bare bløffet - vi har ikke vunnet i Lotto. Har vi da tapt èn million, eller har vi brukt opp èn million vi ikke hadde?

Tap er blitt sentralt spørsmål i rettsaken

Tapet til Troms Kraft blitt et sentralt spørsmål i rettsaken mot Boris Benulic og hans medtiltalte i Stockholm. Det blir også sentrale spørsmål i erstatningssøksmålene Troms Kraft har rettet mot PwC og Grant Thornton hvor de krever 1,7 milliarder kroner av hver av revisorselskapene for uaktsom revisjon.

Grant Thornton har fått utarbeidet en utredning av Clas Bergström, professor i finans og lov ved Handelshögskolan i Stockholm, som sier at tapet var på maksimalt 200 millioner kroner. Ifølge utredningene kan ikke Troms Kraft dokumentere sitt påståtte tap.

I følge DN.no hevder Bergström at Troms Krafts krav er basert på en såkalt hypotetisk beregning av skade, som Troms Kraft ikke kan dokumentere:

- Troms Kraft hevder deres finansiering av datterselskapet Kraft & Kultur på vel to milliarder er verdiløs, men selskapet er i dag verdt cirka to milliarder kroner. Troms Kraft hevder store tap skyldes spekulasjon i spotmarkedet. Det kan ikke dokumenteres, skriver DN.no

Brukte pengene i god tro

- Om TK ikke hadde økt kassakreditten, brukt pengene på utbytte, økte kostnader og skatt – så ville jo bare dette fiktive overskuddet bare stått oppført som økt egenkapital, og når en oppdaget at pengene var fiktive – ville en redusere egenkapitalen, sier Simonsen, som dermed også sier at tapet til Troms Kraft er knyttet til at selskapet brukte opp pengene i god tro.

- Eierne har i stor grad tatt utbytte av en inntekt de har innbilt seg å ha, sier Ola Valvåg, siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og pensjonert administrerende direktør ved Fiskeriforskning (nå Nofima).

- Forholder oss til bokførte tap

Lennart Gollard sier til Nord24.no at det ikke har betydning for straffesaken hva som er regnskapsmessig tapt eller ei, men at det er ført opp feil opplysninger i regnskapsposten «påløpte, ikke fakturerte inntekter».

- Det sentrale er bokføringsbrottet, sier Gollard.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) sier til Nord24 at granskningen har vist at utenom Kraft & Kultur så gikk ikke Troms Kraft spesielt godt. I perioden har eierne tappet egenkapitalen i form av utbytte.

- Man har brukt opp av egenkapitalen underveis for å betale utbytte.

Kommentarer til denne saken