Hun har funnet den laveste boligrenten du kan få nå

Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen, mener boliglånskunder bør gå til bankene sine og be om rentenedsettelse allerede nå. Foto: Ida von Hanno Bast

Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen, mener boliglånskunder bør gå til bankene sine og be om rentenedsettelse allerede nå. Foto: Ida von Hanno Bast

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ekspertens tips: Her er triksene for å få lavere rente.

DEL

I går satte Norges Bank ned styringsrenten til 0,75 prosent, en nedgang på 0,25 prosentpoeng, som er et historisk lavt nivå.

Samme dag annonserte også fire storbanker at de kommer til å sette ned boliglånsrenten etter rentenedsettelsen til Norske Bank.

Finansportalen forventer ytterligere prisnedsettelser, men har funnet frem til hvilke banker du får lavest boliglånsrente hos allerede nå.

- Vil antakeligvis se ras av prisnedsettelser

Finansportalen holder oppsikt med boliglånsrentene i landets banker. Redaktør og daglig leder Elisabeth Realfsen har hjulpet Nettavisen med å finne frem til hvilke banker du får best rente hos.

Hun mener også at man som lånetaker vil kunne forvente seg enda flere prisnedsettelser om kort tid. Finansportalen oppdateres fortløpende av bankene selv.

- Vi vil antakeligvis se at det kommer et ras av prisnedsettelser. En utlånsmargin på en prosent på toppen av styringsrenten er en helt normal margin. I dag har bankene atskillig høyere utlånsmarginer enn dette. I tillegg har nå styringsrenten blitt satt ned til 0,75 prosent, noe som gir ytterligere rom for å sette ned boliglånsrentene, sier Realfsen til Nettavisen.

Nettavisen har brukt to eksempler, en ung lånetaker som er førstegangskjøper av bolig, og et par med to inntekter som ønsker å flytte.

Les også: - De som kontakter banken får lavere boliglånsrente

Finansportalen henter inn renter fra alle landets banker.

Finansportalen henter inn renter fra alle landets banker.

Eksempel 1: Mulig å nå 1-tallet for den unge boligkjøperen

Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen.Ida von Hanno Bast

For en ung lånetaker på 30 år, med 1,5 millioner kroner lånebeløp, en boligpris på 2 millioner og 30 års nedbetalingstid, har Nettavisen undersøkt via Finansportalen hvilke banker som har den beste boliglånsrenten.

- Spiller du kortene dine riktig her, kan du få gode avtaler, og etter hvert kommer det nok til å bli mange andre store banker som vil tilby lån til under to prosent til gode kunde, sier Realfsen. 

Det er mulig å havne på 1-tallet i Sunndal Sparebank, som har en nominell rente på 1,99 prosent og en effektiv rente på 2,09 prosent. Dette tilbudet gjelder imidlertid bare for folk bosatt i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

Av landsdekkende avtaler uten særskilte betingelser, må man lenger ned på listen: 

- For den unge lånetakeren er det Storebrands BLU40 Boliglån for unge t.o.m. 40 år som peker seg ut, ifølge Finansportalen. Dette krever at du bruker dem aktivt som bank, men forutsatt at det er de eneste betingelsene, så synes jeg det er det beste tilbudet, sier Realfsen.

Her er Elisabeth Realfsens tips til deg når du skal ut for å finne best mulig lånebetingelser:

Eksempel 2: Skandiabanken med best tilbud

For et par på omkring 40 år, med 4 millioner i lånebeløp for en bolig på 5 millioner og en nedbetalingstid på 30 år, fortoner bildet seg noe annerledes.

Helt på toppen av listen finner vi Sparebank Øst med sitt tilbud Grønt Boliglån med en nominell rente på 2,19 prosent og en effektiv rente på 2,24 prosent. Dette tilbudet gjelder imidlertid kun for nulllhus - hus som produserer like mye energi som det totalt bruker og som er karbonnøytralt.

For folk flest vil det ifølge Realfsen og Finansportalens tilgjengelige data være Skandiabankens tilbud som tilbyr den laveste boliglånsrenten akkurat nå.

- Dette fordi det er helt uten andre bindinger eller kontoer, sier Realfsen.

Lånetilbudet har en nominell rente på 2,765 prosent og en effektiv rente på 2,8 prosent.

Selv om Skandiabankens tilbud er det aller beste ifølge Finansportalen, er ikke Realfsen imponert:

- Jeg synes dette er en høy rente i lys av dagens nedsettelser. Alternativet for en bank ved å ikke låne ut til kundene sine, er å sette inn penger i Norges Bank, og det vil de alltid kunne gjøre. Det er vanlig å anta at styringsrenten utgjør gulvet, og på toppen av styringsrenten kommer to prosentpoeng i margin. Det er mye større enn normalt, sier hun.

Storbankene med nye tilbud

Flere av Norges største banker har i etterkant av rentenedsettelsen satt ned boliglånsrenten sin. Disse renteendringene er ikke knyttet til noen av eksemplene ovenfor. De foreløpige endringene ser slik ut:

DNBs veiledende listepris vil etter dagens renteendring bli 2,40 prosent.Det vil gjelde for unge under 34 år og DNBs SAGA-kunder, og 2,65 prosent for ordinære boliglån over 2 millioner.

For nye lån gjelder de nye prisene umiddelbart. For allerede eksisterende kunder trer renteendringen i kraft 1. desember i år.

Realfsen mener det bør være mulig for allerede eksisterende lånekunder å be om at endringene trer i kraft med en gang.

- Heller enn å vente til desember, bør du be om å få rentenedsettelsen nå med én gang. Dette er en prisendring til gunst for forbrukerne og banken kan gjennomføre dette på dagen fordi det ikke er noen varslingsplikt.Det er klart du kan få lavere rente når de har varslet om dette. De sier da at 0,4 prosentpoeng er en pris de er beredt til å leve med, sier hun. 

I Nordea blir ny veiledende listepris for unge under 34 år og Premium-kunder 2,35 prosent.

De nye rentesatsene for eksisterende lån gjelder fra 24. november. For nye lån gjelder rentesatsene fra 24. september.

Danske Bank gir den beste nye boliglånsrenten sin på 2,25 prosent til kunder under 34 år. Denne endringen blir gjeldende fra 11. november.

Den beste nye boliglånsrenten fra Sparebank 1 SMN  havner på 2,25 prosent for Boliglån for unge til LO-medlemmer. Boliglånskunder over 34 år tilbys fra 2,55 prosent.

Sjekk selv hvilke banker som tilbyr deg de beste lånebetingelsene her.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken