Inngangsbilletten til boligmarkedet blir stadig høyere. Boligprisene stiger, og egenkapitalkravene for førstegangskjøpere er satt opp.

Samtidig blir unge flinkere til å spare til bolig. Første kvartal i år ble det satt inn 600 millioner mer på BSU-kontoer enn samme periode i fjor, viser tall fra SSB.

- Betydelig økning

- Vi har en betydelig økning, og det er helt logisk sier direktør for personmarked i Sparebanken Nord-Norge Lars Nymo Trulsen.

Han viser til at det har vært stor oppmerksomhet rundt både boligpriser og de nye egenkapitalkravene. Førstegangskjøpere må nå som hovedregel ha minst 15 prosent av kjøpesummen i form av egne oppsparte penger.

I første kvartal har BSU-kundene i Sparebanken Nord-Norge satt seks prosent mer inn på konto enn samme periode i fjor. På årsbasis tilsvarer det 24 prosent økning.

- Vi ser også at økningen i første kvartal 2015 er betydelig større enn økningen første kvartal 2014. Trenden for resten av landet gjelder også Nord-Norge.

Kan spare mer

Fra årsskiftet i fjor ble det også mulig å spare mer, opp til 25.000 i året. Totalt kan det spares 200.000 med skattefradrag. Samtidig laget bankene sine egne BSU-pakker.

- Pakker som Start BSU og BSU 2.0 gir mulighet for dobbelt så høyt innskudd. Du får ikke skattefradrag for hele summen, men svært god rente sier Trulsen.

Med det lave rentenivået vi har i dag er det lite lønnsomt å sette penger på vanlig sparekonto. En BSU-konto kan derimot gi over fire prosent rente.

- Det er en prosent høyere enn utlånsrente, som igjen er en prosent høyere enn innskuddsrente. Dette er helt klart en subsidiert rente fra bankene, sier Trulsen.

Dette trikset gir mest for pengene

Om man regner med skattefradraget på 20 prosent av beløpet som spares, blir den effektive renten svært svært høy for året pengene settes inn.

For de som har mulighet til det er det mulighet for å sikte inn sparingen og få opp til 30 prosent effektiv rente ut av ordningen.

– Dersom man har mulighet er det lønnsomt å sette pengene på BSU-kontoen så tidlig som mulig på året, sier Rolf Mæhle, fagsjef i Finans Norge til deres egen 

Utbetaling av feriepenger er en ypperlig mulighet for mange unge til å spare BSU, i følge Mæhle.

Øvre grense for BSU er 34 år. Trulsen sier de vanligvis anbefaler å vente med sparing til man har skattbar inntekt. Men en hyggelig rente gjør at foreldre kan vurdere å starte tidligere for å sikre at avkommet har mulighet til å flytte ut i rimelig alder.

- Du kan begynne når du måtte ønske. Er dette penger som skal øremerkes bruk til bolig kan man selvsagt vurdere BSU. Det er en vurdering som må gjøres kontra fond som normalt gir høyere avkastning over tid.