Dette kan gi deg en ekstraregning på flere tusen kroner neste år

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Når du sjekker selvangivelsen på altinn.no, kan det lønne seg å se over skattetrekket samtidig.

Skatteetaten beregner skattetrekket ut fra forventede inntekter og rentefradrag.

- Våre systemer vet om rentenivået er på vei opp eller ned. Men en prognose vil aldri bli noen absolutt sannhet, sier Per Storlien i Skatt Nord.

 

Per Storlien. Foto: Fremover

Skattekortet skrives ut om høsten. For skattetrekket i 2015 er det selvangivelsen for 2013 som er grunnlaget. Inntekter, fradrag og formuesforhold korrigeres etter prognoser fra Finansdepartementet. Siden skattekortene ble beregnet i oktober og november har rentenivået falt dramatisk, og signalene fra Norges Bank tilsier at rentenivået i 2015 kommer til å ligge lavere enn forventet.

Det kan bety at mange med store boliglån får en del mer å rutte med. Med de får også høyere skatt ettersom rentefradraget går ned.

- Som en tommelfingerregel har vi en flat skattesats på 27 prosent. For hver hundrelapp mindre du betaler i rente, går skatten opp med 27 kroner. Betaler du 10.000 kroner mindre i rente, betyr det 2.700 mindre i skattefradrag forteller Storlien. 

Det kan bety store summer.

- I pressområder som Tromsø hvor mange har store lån vil de kjenne det.

 

Med ett prosentpoengs fall i rentenivået vil det øke skatten med 2.700 kroner per million i lån.

- Lett å kontrollere

Mange har allerede gått på en smell.

- På denne tiden av året får vi mange henvendelser fra folk som har fått restskatt og lurer på hvorfor det har skjedd. Da handler det ofte om mindre gjeldsrenter, store endringer i inntekt, hussalg eller endret sivilstatus. Når man endrer livssituasjon eller gjør slike disposisjoner er det viktig å ta kontakt med oss, eller selv sjekke hvordan det slår ut.

Derfor anbefaler Skatteetaten de som er inne i skatteetaten.no for å sjekke skatten å gå gjennom skattetrekket.

SJEKK SKATTEN HER: sjekkskatten.no

- På skatteetaten.no kan du simulere konsekvensene ved endret inntekt og gjeldsbelastning. Det er enkelt å kontrollere og endre skattetrekk selv. Den enkleste innloggingen er med Bank id, sier Storlien.

Skattetrekkalkulator

For å gjøre et raskt overslag på hvordan du ligger an kan du bruke vår skattetrekkskalkulator (ekstern lenke). Denne kalkulatoren er laget for lønnsmottakere. Den forutsetter at du betaler skatten i løpet av 10,5 måneder. Det vil si at juli (feriepenger) er trekkfritt, og halvt skattetrekk i desember.

Her finner du du skattetrekkskalkulatoren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken