Russerne tømte denne butikken for tv-er etter at rubelkursen sank som en stein

TØMT: Denne elektroforretningen i St. Petersburg ble tømt for tv-apparater rett før jul. Foto: Leserbilde

TØMT: Denne elektroforretningen i St. Petersburg ble tømt for tv-apparater rett før jul. Foto: Leserbilde

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

MINISERIE: RUSSLANDSt. Petersburg, Russland, rett før jul. Mens prisen på brød og matvarer har økt kraftig, har prisen på importvarer eksplodert. Da disse bildene ble tatt 22. desember, var elektrobutikken tømt for varer. Spesielt hardt gikk det ut over tv-apparatene, forteller Nord24 sin leser, som ønsker å være anonym.

– Bildene er fra ei elektrosjappe på Ligovskij prospekt, ikke langt fra Moskva jernbanestasjon i  St. Petersburg. Det er først og fremst fjernsyn som har gått ut i store mengder, forteller vår leser etter sitt besøk i Russlands nest største by.

Nord24 har ikke hatt mulighet til å undersøke hvorfor akkurat denne butikken ble tømt, men forklaringen er trolig at priser på alle varer, og spesielt elektronikk, har skutt i været på grunn av rubelens verdifall mot dollar. Det gjør importvarer enda dyrere enn før.

– I Arkhangelsk har også folk tømt butikkene som selger elektronikk, sier vår leser og fotograf, som kjenner Russland godt.

RIBBET: Her var det elektrovarer. Nå er veggen ribbet. Foto: Leserbilde

Rubelkrise og oljeprisfall

Nord24 har tidligere skrevet om sanksjoner, oljeprisfall og rubelkrise som har ført Russland inn i økonomisk trøbbel. Den russiske sentralbanken varsler resesjon neste år. Med dagens oljepris kan fallet i russisk økonomi bli på over fire prosent.

Verre er det for den jevne russer, som opplever at prisene stiger kraftig og kjøpekraften minker.

Russlands statistiske sentralbyrå anslår at den årlige inflasjonen i 2014 ender på 11,4 prosent, skriver NTB. Det er det høyeste nivået siden finanskrisen i 2008.

Den fallende rubelen, som er hardt rammet av synkende oljepriser og vestlige sanksjoner, har presset prisene betraktelig oppover, opplyser statistikkbyrået onsdag.

LES OGSÅ:    Inflasjonen i Russland på høyeste nivå siden 2008

40 prosent fall

Matprisene har alene økt med 15,4 prosent i år, og russiske myndigheter har nylig varslet at de vil begrense korneksporten i et forsøk på å holde brødprisene nede.

I desember steg inflasjonen med 2,6 prosent. Samme måned falt rubelen dramatisk, og 18. desember falt valutaen med 20 prosent på én dag. Den siste uken har rubelen imidlertid stabilisert seg på mellom 50 og 60 rubel mot dollaren. Det er over 40 prosent svakere enn i begynnelsen av 2014.

President Vladimir Putin varsler at krisen kan vare i to år, men tror på bedring.

LES OGSÅ:     Putin om rubel- og oljekrisen: – Varer i maks to år

– Økonomisk krise

Alle er ikke like optimistiske. Den russiske regjeringen har selv skyld i den økonomiske krisen, fordi den har reagert for sent, mener tidligere finansminister Aleksej Kudrin, ifølge NTB.

– I dag kan jeg si at vi har gått inn i en fullt utviklet økonomisk krise. Neste år kommer vi til å få merke det, sa Kudrin like før jul.

Han anslår at inflasjonen i 2015 vil ligge mellom 12 og 15 prosent.

BAKGRUNN:   Et russisk puslespill: Hvor er Russland på vei etter 15 år med Putin?

Artikkeltags